На пленарному засіданні Київради, що триватиме впродовж 20 листопада в будівлі КМДА, розглядатиметься одне з найактуальніших питань для мешканців столиці. Провальні обіцянки фінансування ремонту та утеплення багатоповерхівок в рамках програми 70/30, недоотримання коштів та замала допомога киянам – ці проблеми є одними з обговорюваних цієї осені. З цього приводу перед початком засідання у кулуарах Київради відбувся брифінг щодо ініціативи про зменшення затрат мешканців при співфінансування для капітального ремонту житлових будинків. Знай.ua дізнався подробиці щодо потенційних змін.

Бонуси для хрущівок, при ремонті ліфту та покрівлі

У разі затвердження запропонованого на пленарному засіданні проекту рішення, жителі багатьох будинків зможуть розраховувати на допомогу у розмірі 90 – 95 % із загальної суми вартості ремонтних робіт.

"За влади Кличка капітальний ремонт будинків вагомо зменшився – люди можуть розраховувати лише на самоорганізацію. Безвідповідальний міський голова житловим фондом не займається. Йому набагато цікавіше відкривати сквери та парки, тому що це набагато піарніше, ніж перекладати мережі централізованого опалення або гарячого водопостачання", – зазначає депутат Київради Святослав Кутняк.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Виходячи з того, що дуже неправильно визначаються критерії роботи, наразі пропонується удосконалення цих підпунктів. Сьогодні, незалежно від того, який стан та вік будинку, які роботи мають бути проведені, визначалася одна ставка відшкодування за рахунок міського бюджету – 70%.

Але ж нині пропонується це змінити. Саме відштовхуючись від віку будинку, має визначатися прогресивна ставка на ремонтні роботи, оскільки не можна поєднувати під єдиний відсоток новобудови, які теж беруть участь у конкурсі програми 70/30, та хрущівки, які були побудовані в 60-х роках. Саме ці зміни внесені у відповідний проект рішення.

"Наприклад, якщо будинку понад 50 років, як абсолютній більшості хрущівок, місто має давати 95 % фінансування і лише 5 % - мешканці. Також буде враховуватися вид робіт, зокрема: проведення капітальних робіт, переоснащення ліфтів та ліфтового обладнання, капітальний ремонт покрівлі і реконструкція інженерних мереж, у тому числі і насосів. Тут місто також сплачуватиме 90 - 95 %", – підкреслив Святослав Кутняк.

У якості яскравого прикладу нераціонального розподілу коштів сучасної влади депутат Київради навів парк "Веселка" на Нивках.

"5 хрущівок по Туполєва, 16 А, Б, В, Г, Д знаходяться в аварійному стані, де немає практично каналізації та покрівлі. А поряд, в 50 метрах від них, є парк "Веселка", на який хочуть виділити 26 млн грн. Оце сьогоднішні пріоритети міської влади", – відзначив Святослав Кутняк.

Заганяють людей у борги

Зараз же, згідно з умовами даних міських програм, 70 % із необхідних на реалізацію покращень в будинку мають виплачуватися з міського бюджету. Та справа в тому, що люди не тільки не отримали навіть цих коштів, а й стали заручниками величезних боргів.

Як відзначав Знай.ua, як раз у листопаді ця тема стала одним з найгостріших питань серед киян. З відповідною проблемою голови міських ОСББ та ЖБК відвідали засідання постійної комісії Київради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку.

"Ми поставили собі індивідуальний тепловий пункт та утеплили весь будинок. Із витраченого на роботи 1 млн грн ми так і не отримали частину, що мала б оплатитися із міського бюджету. Вже залишається фактично місяць до кінця року, а ми ще ані гривні не отримали. Ми не маємо змоги самостійно внести таку суму, тож фактично опинилися у борговій ямі – ще трохи і почнуть ще й відсотки зростати!", – обурується голова правління ЖБК "Іскра" Ганна Загородня, одного з переможців минулорічних конкурсів проектів міської програми 70/30.

З аналогічною проблемою на засідання комісії прийшли жителі Подільського та Деснянського районів. Втім, за їхніми словами, кошти також не отримали і колеги з інших районів столиці.

"Тільки за даними моїх знайомих голів правління, сумарна кількість боргів дорівнює 5 млн грн. Люди у розпачі! Як же нам усім бути? Це проблема не особиста наша, а нашої влади – яка ж може бути до них довіра у майбутньому?! Ми і так вимушені підняти податкові збори, щоб потягти решту суми, чи не думають депутати, якими вони постають в очах сотень, а то і тисяч кинутих киян?!", – каже голова правління ЖБК "Іскра" Ганна Загородня.

Про подальший розвиток подій щодо прийняття відповідного проекту рішення та долі несплачених коштів столичним ОСББ та ЖБК читайте на порталі Знай.ua.

Раніше Знай.ua писав про те, що станцію "Святошин" відремонтували, але капітальна тут тільки реакція киян: "Л*йно, яке тримається на скотчі, дикий жах і примітивщина".

Також Знай.ua писав про те, що аномальна зима перетворить Україну на суміш Антарктиди і тропіків: повний прогноз на грудень.