Українська православна церква Московського патріархату не планує залишати Києво-Печерську лавру або вивозити святині в Росію, про що заявив архімандрит Полікарп на брифінгу, який відбувся у вівторок, 15 січня.

Він підкреслив: "Нікуди ми не збираємося їхати з нашої святині – ні в Росію, нікуди, бо ми українці, ми живемо на своїй землі, молимося за свій народ і за свою країну, щоб Господь благословляв її".

Крім цього, Полікарп поскаржився, що УПЦ МП отримала лавру в жалюгідному стані, але потроху привела її в порядок.

Він розповів, що: "Занедбані храми були страшно. Той стан, в якому була наша святиня в 88 році і зараз – як небо і земля. І доріжки, по яких ми ходимо – раніше суцільні боюры були, а тепер рівні – такі, хоч бочком котися".

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Архімандрит переконує, що реставрували як храми, так і їх частини. Показавши на іконостас, він зазначив позолоту, яка, за його словами, на момент прийому була така ж, як у Святій Софії. Як він сказав: "Не знаю, що там зберігають – ну точно пил 19 століття зберігають – що не посоромилися так званий об'єднавчий собор проводити на тлі тієї страшної позолоти, що навіть тріщини прямо до самого дерева. У 90-х роках капітально була проведена реставрація іконостасу".

Полікарп заявив, що переконатися в цьому зможе кожен відвідувач лаври. Крім того, він зробив гучну заяву і запевнив, що вони зберігають свою святиню і є патріотами. Також він додав, що проявляє свою ступінь патріотизму і вкладає пожертви парафіян у святиню.

На закінчення представник УПЦ МП підкреслив: "Ми нікуди звідси їхати не збираємося, і вивозити святині і велику Лаврську дзвіницю через Дніпро тягнути до Москви не збираємося".

Нагадаємо, раніше наголошувалося, що в православну церкву України за досить невеликий проміжок часу перейшли близько семи десятків парафій Української православної церкви Московського патріархату.

Як повідомляв портал "Знай.uа": українські військові показали свій побут у зоні бойових дій і розповіли про режим припинення вогню.

Також "Знай.uа" писав, що у Житомирській області голова сільради разом зі свободівцями зірвали богослужіння і довели священика УПЦ МП до гіпертонічного кризу.