Затверджений бюджет столиці, за який депутати Київради проголосували наприкінці 2018 року, – лише "один бік медалі". На черзі – затвердження міських цільових програм. Знай.ua відвідали перше в цьому році засідання постійної комісії Київради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку та дізналися, які кошти передбачаються у подальшому на освітлення столичних вулиць.

Немає ані адрес, ані підрахунків економії

Презентований проект рішення "Про затвердження Міської цільової програми зовнішнього освітлення міста Києва на період 2018-2022 років" став одним із найголовніших та найобговорюваніших питань на засіданні комісії.

Під час обговорень члени постійної комісії почули лише загальні тези – мету, визначення існуючих проблем та очікувані результати. Все, окрім головного – конкретного переліку ділянок, де передбачається оновлення освітлення.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

"Ми маємо почути повний адресний перелік ділянок, на яких запланована заміна освітлення, оскільки існує ряд об'єктів, де його фактично взагалі немає. Одним із таких є Велика Окружна дорога, на ділянках якої колеса залишаються – абсолютно не підсвічується нічого, жодного немає освітлення на дорогах. Чи заплановано там встановлення освітлення? Чи ми й надалі чогось чекатимемо?", – зауважила під час засідання комісії депутат Київради Алла Шлапак.

Презентація програми без надання проблемних адрес та ділянок, де у майбутньому має бути налагоджене світло і замінені ліхтарі, не влаштував і інших депутатів.

"По-перше, ми просили б обов’язково надати адресний перелік. По-друге – в чому буде економія для міста? Вона є, але необхідні підрахунки, щоб ми розуміли, що ведеться роботу в цьому напрямку", – підкреслив депутат Київради Олег Чернецький.

Втім, жодної конкретики почути так і не вдалося. За словами директора КП "Київміськсвітло" Володимира Круценка, понад 1400 адрес у загальному переліку були враховані, відповідно до запитів депутатів та звернень мешканців. Але, оскільки перелік ще офіційно не затверджений, на засіданні він не був презентований.

"Економія буде за рахунок того, що будемо встановлювати світлодіодні світильники, максимальна потужність яких складатиме 100 – 114 Вт. Що ж стосується Окружної дороги, то її реконструкція передбачатиме і повну заміну освітлення, але поки що у підготовленому переліку даного об’єкту немає", – відповів директор КП "Київміськсвітло" Володимир Круценко.

Загалом, згідно із розробленим проектом рішення, загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідний для реалізації програм, обчислюється у сотнях мільйонів гривень. Так, лише на 2018 рік на заміну мереж освітлення з міського бюджету було виділено понад 300 млн. грн.

Документ розроблено "заднім числом"

Не менше обурення деяких депутатів викликало і те, що продемонстрована цільова програма включає розрахунки на минулий рік.

"Окрім обов’язкового адресного переліку, мають бути змінені і роки, зазначені в проекті рішення. Як ми у 2019 році можемо затверджувати кошти, виділені на 2018 рік?", – зазначив депутат Київради Володимир Яловий.

Врешті-решт, проект рішення все ж таки підтримала абсолютна більшість членів комісії. Проте, із кількома правками: пропозиції щодо надання повного адресного переліку та викрислення 2018 року, зазначеного в проекті рішення даної міської цільової програми, були винесені на голосування і одноголосно підтримані.

Відповідні зміни мають бути зроблені до пленарного засідання депутатів Київради, що відбудеться наприкінці січня.

Раніше Знай.ua писав, що українцям порадили триматися подалі від Карпат: накриє все.

Також Знай.ua писав, що у Києві відкрилися цілодобові стоматологічні кабінети: де можна безкоштовно вилікувати зуби.