Для депутатів Київради понеділок видався по-справжньому гарячим – під стінами столичної мерії зібралися десятки митців та мешканців Києва, аби протистояти зачиненню улюбленого тисячами глядачів Будинку актора. Знай.ua відвідали місце подій та дізналися подробиці даного протесту.

"Хотіли заселити приймальню Козловського"

Побачити колоритних мітингувальників можна було здалеку – яскраві костюми творчих протестувальників виднілися за кілька десятків метрів.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Мітинг на захист Київського Будинку актора "#SAVE_Будинок_актора" зібрав кілька десятків акторів театру і кіно, а також чимало мешканців столиці, небайдужих до цього питання.

За словами мітингувальників, подібна "війна" вже відбувалася 3 роки тому, коли місцевим акторам довелося виборювати дозвіл Департаменту культури КМДА на подовження оренди. На думку ініціаторів заходу, відповідне зачинення покладе кінець діяльності тамтешніх акторів і будівлю буде передано до інших "рук".

"Ми розуміємо, що якщо йде така наполеглива боротьба з нами вже не один рік поспіль, що тут лобіюються чиїсь інтереси. Я думаю, що це пов’язано з цією ділянкою – надто ласий шматок землі і будівля в центрі міста. Спочатку нас примушували за власні кошти зробити реставрацію будівлі, потім замість нас туди хотіли заселити приймальню Козловського, потім Театр на Подолі, потім виник скандал з громадою хасидів Хабад-Любавич, яким цю будівлю запропонували", – розповідає директор Будинку актора Національної спілки театральних діячів України Вікторія Москаленко.

Підтримати митців прийшли десятки киян та відомих Народних артистів України. Серед них: Володимир Талашко, Лариса Кадочикова, Володимир Губа, Євгенія Басалаєва, Олег Комаров та ін.. А ось актор театру і кіно Микола Булат прибув спеціально з Тернополя.

"Як нам повідомили, на реставрацію потрібно 40 млн грн. Але на сьогодні невідомо, чи є гроші на це в бюджеті міста чи немає: один чиновник каже, що начебто виділено 17 млн, другий чиновник каже, що є тільки 500 тисяч. Тож треба визначитися. І, якщо буде здійснено реставрацію, ми вимагаємо, щоб нам надали альтернативне тимчасове приміщення", – зазначає директор Будинку актора Національної спілки театральних діячів України.

"Вони хочуть робити реставрацію? А чому вони не дають тоді нам альтернативного приміщення, де б ми могли працювати далі? Вигнали тебе з дому, а ти йди, куди хочеш. До того ж, це – надзвичайно унікальне приміщення, його не можна і не потрібно реставрувати. Воно в прекрасному стані – там нічого ремонтувати!", – каже один з мітингувальників.

На підпис петиції стоять черги

Одразу поряд із мітингувальниками було організовано місце для збирання голосів відповідної петиції на підтримку Київського Будинку актора. Охочих записатися в журналі було чимало – з початку мітингу черга навіть не зменшувалася.

"Я дізналася про захід у Фейсбуці і спеціально з роботи відпросилася, щоб підтримати талановитих людей, що там працюють. Це ж шикарна, архітектурно витончена будівля, ще й в центрі міста – звісно, що знайдуться охочі прибрати її до рук, аби добре підзаробити. Та не можна нехтувати культурою!", – ділиться з нами Катерина Баглай, мешканка Шевченківського району.

Раніше Знай.ua писали, як розлючені українці передали Супрун привіт: реалії лікарень - оголені дроти та тріщини в стінах.

Також Знай.ua повідомляли, чи перейде Україна на 4-денний робочий тиждень: менше працювати, більше відпочивати.