Під час засідання Постійної комісії Київради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку, що відбулася 29 січня, сплило скандальне питання щодо багатомільйонних втрат з міського бюджету, викритих за минулий рік. Як виявилося, перелік столичних установ, де були допущені шалені фінансові порушення, дуже широкий – починаючи від районних адміністрацій та поліклінік і закінчуючи міськими комунальними підприємствами. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

З понад 400 млн відшкодовано лише чверть

Впродовж 2018 року Департаментом внутрішнього фінансового контролю і аудиту було здійснено 73 аудити, в результаті яких сплила просто шалена кількість коштів, витрачених із значними порушеннями. Десь було викрито значне завищення вартості проведених робіт, десь – відсутність проведення робіт за виплачені кругленькі суми, а десь, взагалі, – безпідставне витрачення коштів.

"За результатами цих аудитів виявлено фінансових порушень на загальну суму 431,7 млн грн, встановлено втрат внаслідок допущення фінансових порушень та неефективних управлінських рішень на загальну суму 291,8 млн грн. Відшкодовано втрат та усунуто інших порушень на суму 60,3 млн грн", – зазначає директор Департаменту внутрішнього фінансового контролю і аудиту КМДА Оксана Колтик.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Наразі підрозділи внутрішнього фінансового контролю та аудиту функціонують в Дніпровському, Голосіївському та Деснянському районах та 4 департаментах. В Святошинській, Дарницькій, Оболонській, Солом’янській Печерській та Подільській адміністраціях призначено головних спеціалістів з питань внутрішнього фінансового контролю. А в Управлінні праці та соціального захисту населення Печерської держадміністрації створено сектор внутрішнього фінансового контролю.

Куш зірвали: районні адміністрації, Департамент освіти та поліклініки

У той час, як мешканці столиці буквально завалюють Контактний центр 1551 скаргами на непосипані тротуари, відсутнє освітлення та масове відключення гарячої води, проведені перевірки викрили мільйони гривень, витрачених районними адміністраціями із купою порушень.

Рекордсменом з фінансових порушень стала Голосіївська районна адміністрація із показником у понад 120 млн грн. Більшість суми – це завищення вартості активів на суму проведених капітальних ремонтів.

В Оболонській же адміністрації з понад 5 млн грн фінансових порушень Управлінням будівництва, архітектури та землекористування занижено вартість активів більш ніж на 3, 4 млн грн.

А, наприклад, в Дарницькій адміністрації 897 тис грн було виявлено у якості порушень, допущених учасниками будівництва при визначенні вартості робіт з капітального ремонту.

Є в переліку і Департамент освіти із багатотисячними витратами, пов’язаних із викритими прорахунками в процесі забезпечення харчування дітей у столичних закладах освіти. Так, приміром, понад 190 тис грн позначені, як незаконне збільшення витрат в частині списання продуктів.

Як це не дивно, але серед порушників є один з найвідоміших культурних закладів міста – Київський академічний театр драми і комедії на лівому березі Дніпра. При чому, сума фінансових втрат просто вражаюча – 854, 7 тис грн.

Також у наданому Департаментом звіті позначено і медичний заклад. Як було встановлено, Київська міська клінічна лікарня № 3 зайво перерахувала 616,9 тис грн з міського бюджету за виконання ремонтно-будівельних робіт.

Від "Київавтодору" до "Київміськсвітла"

Обіцяні покращення після липневого підвищення вартості проїзду у громадському транспорті до 8 грн кияни й досі так і не побачили. Проте, як виявилося, мільйони пішли невідомо куди.

Згідно із наданими даними, рекордсменом із завданих втрат стало КП "Київпастранс" із показником у понад 3, 3 млн грн.

КК "Київавтодор" займає друге місце – ця комунальна корпорація завдала 412, 6 тис грн втрат з міського бюджету.

У графі КП "Київський метрополітен" зазначено 185, 7 тис грн, як зайво перераховані кошти міського бюджету, внаслідок завищення вартості виконаних робіт.

А ось результати перевірки інших комунальних підприємств, взагалі, вражають. Так, аудит КП "Київміськсвітло" викрив понад 27 млн фінансових порушень, з яких реальні втрати становлять майже 20 млн грн.

А ось у КП "Київський міський центр земельного кадастру та приватизації землі" зафіксовано невиконані роботи на загальну суму у понад 5,2 млн грн для КП "ПЛЕСО" та КП "Лісопаркове господарство "Конча-Заспа"".

122 кримінальних провадження та 6 посадовців у розшуку

За словами директора Департаменту внутрішнього фінансового контролю і аудиту КМДА, наразі ведеться співпраця з правоохоронними органами щодо покарання фінансових "махінаторів".

"За 2018 рік передано до правоохоронних органів 45 матеріалів аудитів. Всього, за інформацією, наявною в Департаменті, станом на 31.12.2018 по матеріалах аудитів Департаменту зареєстровано 122 кримінальних проваджень, або вони долучені до матеріалів існуючих кримінальних проваджень. Притягнуто до відповідальності посадових осіб – 46", – зазначає директор Департаменту внутрішнього фінансового контролю і аудиту КМДА Оксана Колтик.

За інформацією, отриманою за результатами співпраці з правоохоронними органами, підготовлено 29 повідомлень про підозру відповідальним у правопорушеннях особам, 6 осіб оголошено у розшук, по 17 кримінальних провадженнях обвинувачувальні акти передано до суду.

Раніше Знай.ua писав, що київське метро потрясла страшна НС: перші подробиці.

Також Знай.ua писав, що столиця в сніговому полоні: "Кличко, чому така ганебна ситуація майже по всьому місту?!", кияни на межі зриву.