Тривалі очікування наряду патрульних, масова "атака" лінії 102 та не завжди якісна робота поліцейських на місці виклику, як виявилося, мають мега-причину. Яку саме, начальник Управління патрульної поліції Києва Юрій Зозуля розповів на засіданні Постійної комісії Київради з питань дотримання законності, правопорядку та запобігання корупції, що відбулося в будівлі столичної мерії. Подробиці з'ясовували Знай.ua.

Не вистачає 34 % штату

Як зазначив начальник Управління патрульної поліції Києва, наразі проблемою № 1 є катастрофічна нестача працівників.

"Ситуація в Києві, насправді, досить напружена. Це пов’язано з тим, що місто величезне, структура величезна, і ще велика проблема, що до столиці приїжджають люди з усієї України. В Управлінні патрульної поліції м. Києва найбільшою проблемою на сьогодні є кадровий голод – наразі у нас 34 % некомплекту особового складу", – повідомляє начальник Управління патрульної поліції Києва Юрій Зозуля.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп
Показати ще

Саме недокомплект призводить до "равликової" швидкості приїзду патрулю, на яку все частіше скаржаться кияни.

"Це виливається в реагування на виклики, має свої наслідки, в тому числі, і на якість реагування. Сьогодні один автопатруль змушений опрацьовувати до 15 – 16 викликів за зміну, що є насправді дуже багато. Бо через величезну кількість викликів не завжди є можливість приділити додатковий час та увагу до тієї чи іншої ситуації. Так само це впливає і на відпрацювання конкретних ситуацій – по наркотиках чи інших", – зазначає Юрій Зозуля.

Інспекторів паркування шукають в соцмережах

Аби впоратися з існуючим величезними об’ємом роботи, патрульні вигадують певні "лазівки".

"Змінюючи структуру патрулювання, заступання на зміни, ми намагаємось шукати оптимальний варіант. Але все одно головна проблема полягає у тому, що досить великий некомплект", – говорить начальник Управління патрульної поліції Києва Юрій Зозуля.

Ситуація настільки гостра, що охочих приєднатися до рядів інспекторів з паркування прямо у соцмережах.

На "полювання" на недобросовісних водіїв та для накладання штрафів за незаконне паркування шукають активних українців з вищою освітою.

В очікуванні патруля – до 10 годин

Схоже, нестача кадрів триває вже не перший місяць поспіль. Бо хіба як інакше можна пояснити ситуацію, коли копів доводилося чекати не одну, не дві, і навіть не три години поспіль?

"Таких випадків було чимало – я стикався із тривалим очікуванням на патруль не менше 5 разів, починаючи ще з лютого. А телефонував я з приводу торгівлі першоцвітами, з якою поліція ніби здійснювала боротьбу. І жодного разу вони не відреагували оперативно – мені доводилося кожні 40 хвилин телефонувати знову і знову, на що я у відповідь лише чув: "Чекайте, патруль виїхав"", – ділиться з нами еколог, працівник Національного природного парку "Голосіївський" Олександр Соколенко.

А останній раз, взагалі, на приїзд копів довелося чекати більше 9 годин. І, до речі, кажучи про якість реагування, про яку зазначав Юрій Зозуля: в результаті – жодного заповненого протоколу чи накладання штрафу.

"В березні я натрапив на масову локацію продажу першоцвітів – у торговців забороненими квітами були забиті величезні сумки. Та, викликавши патруль о 10 ранку, довелося чекати на його прибуття до 7 вечора. Та, прибувши на місце, вони так і не склали протокол, незважаючи на побачену картину з купами підсніжників. На запитання продавщиці, чи торгує вона, жінка відповіла, що ні. І замість того, щоб оформити протокол, вони сказали, що не вбачають тут жодного порушення – розвернулися і поїхали", – зазначає працівник НПП "Голосіївський" Олександр Соколенко.

З дільничними і розглядом справ – теж скудно

Також, судячи по відповіді на запит одного з депутатів Київради, столиці не вистачає і дільничних офіцерів поліції. Ситуація стала скрутною ще кілька місяців тому – із 688 передбачених штатом служби, вакантними залишаються 85 позицій дільничних офіцерів у всіх 10 районах міста.

"Голосіївський район, обраний півроку тому для реалізації пілотного проекту "Електронного кабінету дільничного", в рівній мірі з іншими районами відчуває дефіцит кадрів. В принципі, тенденція зберігається не перший рік – ситуацію не вирівняла навіть активна промокампанія. Але поки не схоже, що менеджери МВС здогадалися, що, мабуть, в існуючій системі присутнє щось демотивуюче", – підкреслив депутат Київради Олександр Пабат.

Та й з тривалістю слідства по відкритих справах теж виникають проблеми.

"Мешканці мого району масово скаржаться на те, що розгляд справ тягнеться місяцями. І дуже часто у якості причини цього в поліції зазначають, що їхні працівники відриваються від основної роботи, у зв’язку із участю у масових заходах, що проводяться в столиці. І, я впевнений, що це розповсюджена відповідь і в інших районах міста. Хіба так має бути?", – наголошує Олександр Пабат.

Ми і надалі слідкуватимемо за даною темою, тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Раніше Знай.ua писав, що за відмиті зі столичного бюджету майже 300 млн – жодних покарань: обійшлися доганами та урізанням надбавок.

Також Знай.ua повідомляв, чим годують дітей у столичних школах: "мишині" порції, зіпсовані овочі та клейка вівсянка.