Скандальна новина про факт підозри Антимонопольним комітетом України у непрозорості проведеного тендеру на здійснення будівельних робіт нової транспортної розв'язки на Шулявці набув шаленого резонансу серед киян. Не залишилися в стороні і депутати Київради, які негайно направили меру столиці відповідний запит. Про те, хто замішаний у "корупційному ланцюзі" та як на це відреагував Віталій Кличко, дізнавалися Знай.ua.

"Через жадібного до грошей мера-рекетира та забудовника-афериста страждають прості кияни"

Про таємничі домовленості та пов’язаного з махінаціями в цій історії нардепа Максима Микитася розповів депутат Київради Прохор Антоненко.

"Друг Кличка, забудовник-аферист, Максим Микитась шантажує киян зупиненням реконструкції Шулявського шляхопроводу. Антимонопольний комітет підозрює компанію Північно-український будівельний альянс, а це фірма з орбіти Микитася, у змові під час проведення тендеру, не пов'язаного з Шулявським шляхопроводом, і погрожує штрафом у 160 мільйонів гривень, - зазначає Прохор Антоненко. - Сьогодні Микитась прямо заявив про наміри тримати киян у заручниках. Порушивши умови договору, будівельники Шулявського шляхопроводу залишили об'єкт і, замість виконання робіт, вирушили під Антимонопольний комітет захищати приватні інтереси саме Микитася".

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Як повідомив депутат Київради, під час проведення тендеру була зафіксована ціла низка порушень.

"Мені, як депутату, та журналістам програми "Схеми" корупція в деталях RFERL вдалося з'ясувати, що і під час проведення тендеру з реконструкції Шулявського шляхопроводу вищезгадана компанія порушила ряд вимог закону, в тому числі і антимонопольного, не кажучи вже про відверті фальсифікацію документів", - наголошує Прохор Антоненко.

За словами депутата Київради, виконавець робіт тепер залякує киян, що реконструкція мосту може бути припинена на невизначений термін.

"Дуже шкода, що через жадібного до грошей мера-рекетира та через забудовника-афериста страждають прості кияни. Розгрібати це, на жаль, нам з вами. Терміново направляю депутатське звернення до Кличка з вимогою врегулювати питання реконструкціі Шулявського шляхопроводу, а в разі продовження шантажу - розірвати договір за порушення його умов. Апофеозом цієї історії є те, що після того, як Кличко дізнався про розслідування навколо афери з реконструкції шляхопроводу, він вирішив виплатити Микитасю 100% суми по реконструкції - це 598,5 млн грн", - зазначив минулого тижня Прохор Антоненко.

Незважаючи на те, що з моменту відправлення запиту минув тиждень, по завершенні першотравневих свят, відповідь від мера так і не надійшла.

"Згідно із Законом, максимальний строк для надання відповіді сягає 30 днів. А вони ніколи не поспішають…", – ділиться з нами автор депутатського звернення Прохор Антоненко.

Жодної інформації щодо подій на Шулявці немає і на офіційній сторінці "Кличко – мер" на Фейсбуці, і на особистій сторінці нардепа Максима Микитася.

Одні бастують, інші – відвойовують переобирання проекту

Швидку реакцію і злагоджені дії забудовника відмічають і громадські активісти, що продовжують виборювати проведення чесного конкурсу проектів транспортної розв'язки у судовому порядку.

"Люди під АМКУ стукають касками об асфальт, але це не шахтарі, як хтось міг подумати, а будівельники, які прийшли вимагати не блокувати роботи по проекту КМДА. АМКУ запідозрив, що тендер по проекту Кличка виграний незаконно, і будівельна компанія, його реалізатор, може бути оштрафована на велику суму! Будівельники вимагають від антимонопольщиків "виконувати закон" і не карати їхню будівельну компанію, бо констатують, що це призведе до банкрутства компанії. А це, в свою чергу, призведе до того, що застарілий обраний Кличко і Ко проект НЕ буде побудований!", - стверджує керівник прес-центру УНІАН, громадський активіст Ірина Головатенко.

Незважаючи на те, що вищезгаданий протест закінчився по суті нічим, Ірина Головатенко повідомила, що мітинг домовились провести ще 6 травня. Втім, перша половина дня пройшла поки без ексцесів.

Сподівання на Зеленського: "швидше скинемо цю бандоту"

Факт висунутої підозри Антимонопольним комітетом викликав хвилю обурень у соцмережах.

Знайшлися й ті, хто, взагалі, закликав організувати масову акцію проесту.

"Так може більше 9 тисяч учасників групи "Кияни за розв'язку Петрука на Шулявці" зберуться на справжній громадський мітинг? Чи будемо далі терпіти цей цирк?", – пише користувач Фейсбуку Сергій Ігррасиас.

Дехто з користувачів покладає великі сподівання на новообраного Президента, надаючи пораду мешканцям столиці масово писати скарги на діючого мера.

Громадські ж активісти теж не втрачають віри в краще.

"Затримка робіт на Шулявці дає ще більше шансів громаді Києва поборотися за будівництво справедливого якісного проекту на Шулявці, бо ще є час провести чесний конкурс і на місті розібраного мосту за народні бюджетні гроші побудувати якісний і по-справжньому сучасний інфраструктурний проект у столиці! Наприклад, проект Віктора Петрука", - продовжує керівник прес-центру УНІАН Ірина Головатенко.

А що ж стосується судових розбірок, то наступне засідання суду громада Києва з керівництвом КМДА щодо незаконно обраного застарілого проекту відбудеться 14 травня.

Тож за подальшим розвитком подій слідкуйте на порталі Знай.ua.

Раніше Знай.ua писав, що поки Кличко виділяє мільйони на свята, кияни приймають душ у дірявих автобусах та потопають у смітті: 1551 завалений скаргами.

Також Знай.ua повідомляв, що у Києві знесуть міст через Дніпро: не могли зважитися 18 років.