З'явилася інформація, що концепцію пішохідно-велосипедного моста між Володимирською гіркою і Аркою дружби народів в українській столиці нібито взяли з проекту швейцарських архітекторів, які отримали за нього премію на конкурсі ще в 2013 році, проте жодних грошей так і не побачили.

Про це стало відомо завдяки заяві співзасновника швейцарської компанії "Leuppi & Schafroth Architekten" (Цюріх, Швейцарія) Стефані Шафрот, інформують "Наші гроші".

"Базова концепція, основні принципи проектування, форма, конструктивне рішення і матеріали було взято з нашого проекту", - переконує швейцарський архітектор.

За словами Стефані Шафрот, вони знайшли 3D-візуалізації, фото і відео нинішнього мосту.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"Результати нас просто шокували", - сказала Шафрот, додавши, що проекти відрізняються тільки в кількох деталях, як те: наявність або відсутність ліфта, або скляних елементів настилу перекриття.

Вона також додала, що швейцарці не отримали грошей за перемогу в конкурсі.

"Виграні на конкурсі кошти, які нам обіцяли виплатити протягом місяця після оголошення результатів конкурсу (травень 2013 року), ніколи не були виплачені", - зазначила архітектор.

Шафрот нагадала, що перше місце на конкурсі на кращий проект мостового переходу між парками "Хрещатий" та "Володимирська гірка" у 2013 році нікому не присудили.

Зате визначили дві другі премії – їх проект і проект з Іспанії.

"Через три роки, у квітні 2017 року з нами зв'язалися представники Департаменту містобудування та архітектури КМДА з бажанням реалізувати наш проект. Наш проект був дешевим, раціональним і можливим для реалізації", - переповіла Шафрот.

"Після серії листів і відеоконференц-зв'язку з групою з шести осіб з КМДА наші заплановані витрати були розкритиковані як високі. Київські чиновники пропонували нам близько 39 тисяч доларів за дизайн і проектно-технічну документацію нашого проекту – це включаючи приз, який ми виграли в 2013 році і до цих пір не отримали", - зазначила вона.

Шафрот додала, що оцінка вартості моста за їхнім проектом становила трохи більше 6 мільйонів доларів, тоді як нинішня вартість столичного мосту складає близько 10 мільйонів доларів.

У свою чергу київська влада запевняє, що будує міст за українським проектом.

Нагадаємо, Кличко "заліг на дно": мер ігнорує запит колег корупційного скандалу навколо Шулявської розв'язки.

Як повідомляв Знай.uа Віталій Кличко панікує і хоче перенести вибори мера Києва: легітимність під питанням.

Також Знай.uа писав, Кличко запанікував і хоче перенести вибори мера.