Після гучної заяви швейцарської архітектурної компанії про вкрадений проект мосту, який з’єднає Володимирську гірку і Арку дружби народів, навколо цього будівництва назрів ще один. Віце-президент Асоціації платників податків України Павло Погиба підготував детальне звернення від тисяч українців до мера Києва Віталія Кличка з вимогою відзвітуватися про витрачені кошти. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Хто сказав, що цей міст – кращий подарунок містянам до Дня Києва?!

Перше запитання, яке виникає у платників податків у зв’язку з цим – це наскільки обґрунтованими є рішення щодо витрачання коштів з бюджету столиці на ті чи інші цілі. В даному випадку мова йде про ситуацію навколо будівництва мосту між парками і "Володимирська гірка" і "Хрещатим", замовником будівництва якого виступає саме Київська адміністрація.

"Брак аргументованої, об’єктивної і своєчасної інформації створює підстави для виникнення резонансних протистоянь між громадськістю і авторами столичних проектів. Головна причина цих конфліктів – у неврахуванні інтересів платників податків, спробі скерувати кошти бюджету на проблеми, які не пов’язані з вирішенням першочергових проблемних питань у столиці", – розповідає Віце-президент Асоціації платників податків України, Голова Ради ТВ ВГО АППУ в м. Києві Павло Погиба.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня
Показати ще

На адресу Асоціації від її членів-платників податків все частіше надходять запитання щодо ефективності витрачання коштів міського бюджету. Чому саме до Дня Києва подарунком мешканцям столиці від міської влади, як про це заявляють окремі депутати КМДА, стане саме побудова і відкриття 26 травня нового пішохідно-велосипедного мосту? І, якщо це є подарунок від міської влади, тоді яке походження джерел фінансування даного проекту?

Дороги і каналізаційні мережі – в критичному стані

В умовах існування більш важливих і серйозних проблем у столиці, вирішення яких потребує прийняття складних рішень і невідкладних системних заходів, а будь-які спроби дистанціюватись від їх розв’язання або обійтися "полумірами" неминуче призведуть до пагубних наслідків.

"У незадовільному стані залишаються дороги міста, повільно вирішується проблема розвантаження центра столиці від автотранспорту, у катастрофічному стані перебувають столичні каналізаційні мережі, через що, за твердженням КП "Київводоканал", найближчим часом місту загрожують чисельні аварії і екологічна катастрофа. Тому, саме реальні практичні заходи, спрямовані на усунення такого роду критичних проблем у столиці, а не другорядні за пріоритетністю, могли б стати бажаним подарунком киянам до Дня міста", – відзначає Голова Ради ТВ ВГО АППУ в м. Києві Павло Погиба.

Як зазначив Павло Погиба, у разі, якщо новий міст побудовано за рахунок інвестиційних коштів – це цільові позабюджетні кошти інвесторів. Але, якщо проект, на який за даними КП "Інженерний Центр" було витрачено більше 260 млн грн, реалізовано за кошти платників податків, у такому разі в умовах існування дефіциту коштів у міському бюджеті це будівництво викликає з боку останніх подив. А частіше – непорозуміння і пряму незгоду щодо обґрунтованості таких рішень і доцільності їх прийняття.

Корупційні схеми та розбиті дороги

Також Голова Ради ТВ ВГО АППУ підкреслює, що у разі проведення незалежних громадських опитувань, аналогічну відповідь можна було б почути й від гостей столиці. Адже наявність подібних мостових пішохідно-велосипедних переходів на фоні існування розбитих міських доріг, мереж в аварійному стані та інших проблем не призведе до набуття Києвом статусу мегаполісу європейського рівня. А тим більше – до зростання туристичної привабливості столиці України, як це передбачено Стратегію розвитку міста до 2025 року.

"Саме така нелогічність і непослідовність у діях та намірах міської влади, спроба привернути увагу киян шляхом звітування про "дрібні" і другорядні досягнення та "перемоги" на фоні існування кризових і масштабних проблем у столиці сприймаються платниками податків, як чергова "авантюра" групи посадовців і комерсантів або піар в умовах майбутніх виборів. Це формує недовіру щодо проекту та його авторів і надає підстави вважати, що під виглядом впровадження нібито важливих для столиці проектів, насправді, реалізуються корупційні схеми, що спрямовані на розкрадання бюджетних коштів", – наголошує Віце-президент Асоціації платників податків України Павло Погиба.

Такі висновки підсилюються нещодавньою появою у ЗМІ обвинувачень на адресу міської влади з боку швейцарської архітектурної компанії Leuppi&SchafrothArchitekten щодо незаконного використання їхнього проекту. Тим паче, що за даними швейцарських архітекторів, обсяги фінансування проекту мосту є значно завищеними, складені не на підставі експертних висновків і розрахунків, а на власний розсуд її авторів.

Детально інформацію викладено у листі на ім'я Київського міського голови.

Павло Погиба звернувся до столичного мера з проханням надати доручення відповідним структурним підрозділам підготувати вичерпну інформацію щодо джерел фінансування і дійсних обсягів витрат на проектні і будівні роботи "подарунку для киян", походження цих коштів і частки, яка припадає на долю міського бюджету.

Копію документу направлено також і директору Департаменту суспільних комунікацій КМДА. Тож за подальшим розвитком подій слідкуйте на порталі Знай.ua.

Раніше Знай.ua писав, що столичні мости – на межі катастрофи, Кличко зізнався у величезній проблемі: в критичному стані – 75 об'єктів.

Також Знай.ua повідомляв, що Кличко запанікував та хоче перенести вибори мера: сплив факт його "напівлегітимності" на посаді голови КМДА.