Останні півроку виявилися, напевно, найгарячішими за кількістю обурень та підозр у корупційних махінаціях столичної влади. Незаконні забудови, залякування та переслідування депутата Київради, що весь час намагається побороти роздачу земель сумнівним особам, скандальне будівництво нового пішохідного мосту та Шулявської розв'язки – це лише незначний перелік резонансних питань. У зв’язку з цим, мер Києва Віталій Кличко зробив гучну заяву, повідомивши про нові кроки у розробці Генплану міста. Деталі з'ясовували Знай.ua.

Співпраця з німцями: результати презентують вже в липні

Неочікувану новину київський голова повідомив в ході пленарного засідання Київради, що стартувало 16 травня в будівлі столичної мерії. В центрі обговорення опинився Генплан міста, а точніше процес його проектування.

"Будь-який Генплан буде розглядатися з великим сумнівом того, що хтось лобіює ту чи іншу територію, діє в інтересах тих чи інших компаній. Аби уникнути появу таких підозр, ми звернулися до міста-побратима – Лейпцига, де існує лейпцігська хартія. Це було ще в минулому році. І почали працювати з німецькими експертами щодо впровадження реалізації програми у Києві", – повідомив мер Києва Віталій Кличко.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Як зазначив міський голова, в липні сумісно розроблений проект Генплану столична влада вже готова буде презентувати на громадських обговорюваннях вже в липні 2019 року. А от на розсуд депутатського корпусу – в жовтні.

За чиї кошти зроблено непотрібний "подарунок" до Дня Києва?

А от підозр виникає, дійсно, чимало. Тільки впродовж останнього місяця сплило одразу кілька приводів.

Після гучної заяви швейцарської архітектурної компанії про вкрадений проект мосту, який з’єднає Володимирську гірку і Арку дружби народів, навколо цього будівництва назрів ще один. Віце-президент Асоціації платників податків України Павло Погиба підготував детальне звернення від тисяч українців до мера Києва Віталія Кличка з вимогою відзвітуватися про витрачені кошти.

"Брак аргументованої, об’єктивної і своєчасної інформації створює підстави для виникнення резонансних протистоянь між громадськістю і авторами столичних проектів. Головна причина цих конфліктів – у неврахуванні інтересів платників податків, спробі скерувати кошти бюджету на проблеми, які не пов’язані з вирішенням першочергових проблемних питань у столиці", – розповідає Віце-президент Асоціації платників податків України, Голова Ради ТВ ВГО АППУ в м. Києві Павло Погиба.

На адресу Асоціації від її членів-платників податків все частіше надходять запитання щодо ефективності витрачання коштів міського бюджету. Чому саме до Дня Києва подарунком мешканцям столиці від міської влади, як про це заявляють окремі депутати КМДА, стане саме побудова і відкриття 26 травня нового пішохідно-велосипедного мосту? І, якщо це є подарунок від міської влади, тоді яке походження джерел фінансування даного проекту?

Такі висновки підсилюються нещодавньою появою обвинувачень на адресу міської влади з боку швейцарської архітектурної компанії Leuppi&SchafrothArchitekten щодо незаконного використання їхнього проекту. Тим паче, що за даними швейцарських архітекторів, обсяги фінансування проекту мосту є значно завищеними, складені не на підставі експертних висновків і розрахунків, а на власний розсуд її авторів.

Детально інформацію викладено у листі на ім'я Київського міського голови. Павло Погиба звернувся до столичного мера з проханням надати доручення відповідним структурним підрозділам підготувати вичерпну інформацію щодо джерел фінансування і дійсних обсягів витрат на проектні і будівні роботи "подарунку для киян", походження цих коштів і частки, яка припадає на долю міського бюджету.

Скандал довкола Шулявської розв'язки: серед друзів – "забудовник-аферист"

Скандальна новина про факт підозри Антимонопольним комітетом України у непрозорості проведеного тендеру на здійснення будівельних робіт нової транспортної розв'язки на Шулявці набув шаленого резонансу серед киян. Не залишилися в стороні і депутати Київради, які негайно направили меру столиці відповідний запит.

Про таємничі домовленості та пов’язаного з махінаціями в цій історії нардепа Максима Микитася розповів депутат Київради Прохор Антоненко.

"Друг Кличка, забудовник-аферист, Максим Микитась шантажує киян зупиненням реконструкції Шулявського шляхопроводу. Антимонопольний комітет підозрює компанію Північно-український будівельний альянс, а це фірма з орбіти Микитася, у змові під час проведення тендеру, не пов'язаного з Шулявським шляхопроводом, і погрожує штрафом у 160 млн грн, - зазначає Прохор Антоненко. - Сьогодні Микитась прямо заявив про наміри тримати киян у заручниках. Порушивши умови договору, будівельники Шулявського шляхопроводу залишили об'єкт і, замість виконання робіт, вирушили під Антимонопольний комітет захищати приватні інтереси саме Микитася".

Як повідомив депутат Київради, під час проведення тендеру була зафіксована ціла низка порушень.

"Мені, як депутату, та журналістам програми "Схеми" корупція в деталях RFERL вдалося з'ясувати, що і під час проведення тендеру з реконструкції Шулявського шляхопроводу вищезгадана компанія порушила ряд вимог закону, в тому числі і антимонопольного, не кажучи вже про відверті фальсифікацію документів", - наголошує Прохор Антоненко.

Напади та залякування тітушками

Останні півроку виявилися справжнім кримінальним детективом для депутата Київради Володимир Назаренка. Слідом за кількома побиттями під під’їздом власного будинку та у роздягальні спортзалу, підпалу двох автомобілів, якими користувався депутат, невідомі особи не припиняли залишати "привіти".

"Хтось намагається системно мене залякати. Перед цим мене біля будинку зустрічали троє молодих спортсменів і погрожували вбивством за мою принципову позицію. Після другого підпалу зірвали табличку з моєї приймальні, обмалювали безкоштовний спортзал нецензурними написами і зображеннями на Солом'янці, також хтось умисно пошкодив електрощитову в будинку, де знаходиться моя громадська приймальня на Виборзькій. До цього приходили тітушки прямо на засідання земельної комісії – зараз пішли далі", – розповідає Володимир Назаренко.

Як стало відомо, нещодавно погрози почали надходити і колегам по соціальній діяльності депутата.

"Всі ці напади я напряму пов'язую зі своєю діяльністю. Коли ми принципово захищаємо сквери, зелені зони, розриваємо договори оренди із незаконними забудовниками і захищаємо простір міста, то вже вдаються до фактичних погроз життю. Так само зараз лунають погрози моїм побратимам з громадської організації "Сокіл" – в основному, молодим студентам, яким ледь виповнилося 18, так само погрожують. Я прошу звернути увагу Міністра внутрішніх справ, СБУ та прокуратуру і інші правоохоронні органи державної безпеки та покласти цьому край", – із такою заявою на одному з пленарних засідань звернувся до колег Володимир Назаренко.

Втім, поки що всі ці питання й досі залишаються відкритими – жодних намагань вирішити їх з боку столичного мера поки так і не було.

Про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Раніше Знай.ua писав, що поки Кличко виділяє мільйони на свята, кияни приймають душ у дірявих автобусах та потопають у смітті: 1551 завалений скаргами.

Також Знай.ua повідомляв, що Кличко запанікував та хоче перенести вибори мера: сплив факт його "напівлегітимності" на посаді голови КМДА.