Днями з'явилася скандальна інформація про виявлені Антимонопольним комітетом України суттєві порушення, допущені під час проведення тендеру на здійснення будівельних робіт. Від мера вимагають пояснень депутати Київради. За що саме, дізнавалися Знай.ua.

"Через жадібного до грошей мера-рекетира та через забудовника-афериста страждають прості кияни"

Головні підозри, за ствердженням депутатів Київради лягли на причетність нардепа Максима Микитася, який, як давно відомо, має дружні стосунки із міським головою Віталієм Кличком.

"Антимонопольний комітет підозрює компанію Північно-український будівельний альянс, а це фірма з орбіти Микитася, у змові під час проведення тендеру, не пов'язаного з Шулявським шляхопроводом, і погрожує штрафом у 160 мільйонів гривень, - зазначає депутат Київради Прохор Антоненко. - Сьогодні Микитась прямо заявив про наміри тримати киян у заручниках. Порушивши умови договору, нещодавно будівельники Шулявського шляхопроводу залишили об'єкт і, замість виконання робіт, вирушили під Антимонопольний комітет захищати приватні інтереси саме Микитася".

Популярні новини зараз
За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

За словами депутата, виконавець робіт тепер залякує киян, що реконструкція мосту може бути припинена на невизначений термін.

"Дуже шкода, що через жадібного до грошей мера-рекетира та через забудовника-афериста страждають прості кияни. Розгрібати це, на жаль, нам з вами. Терміново направляю депутатське звернення до Кличка з вимогою врегулювати питання реконструкціі Шулявського шляхопроводу, а в разі продовження шантажу - розірвати договір за порушення його умов. Апофеозом цієї історії є те, що після того, як Кличко дізнався про розслідування навколо афери з реконструкції шляхопроводу, він вирішив виплатити Микитасю 100% суми по реконструкції – це 598,5 млн грн", - підкреслює Прохор Антоненко.

Також депутат Київради, під час проведення тендеру з реконструкції Шулявського шляхопроводу вищезгадана компанія порушила ряд вимог закону, в тому числі і антимонопольного, не кажучи вже про відверті фальсифікацію документів. І, за словами Прохора Антоненка, це дуже схоже на "почерк" Максима Микитася.

"Звернення я надіслав 25 квітня, втім відповіді від мера Києва я поки так і не отримав. Та, згідно із Законом, максимальний строк для надання відповіді сягає 30 днів", – повідомив Знай.ua автор звернення.

Офіційна "війна" триває: розгляд в суді – у червні

Паралельно із виниклою підозрою та відправленням запиту Прохора Антоненка активну роботу проводять і громадські активісти, які вимагають проведення чесного конкурсу проектів розв'язки. Варто нагадати, що 17 травня виповнився рівно рік з моменту оголошення і невиконання обіцянок мером Віталій Кличком.

"Саме в цей день рівно рік, як друга рекордна петиція з вимогою громади провести чесний конкурс на найкращій проект розв‘язки на Шулявці ігнорується київською владою. А також з моменту проведення акції під КМДА, під час якої мер вийшов до нас, провів зустріч з активістами і при свідках пообіцяв, що конкурс із незалежними експертами відбудеться", – повідомляє керівник прес-центру УНІАН, громадський активіст Ірина Головатенко.

Втім, своєї обіцянки мер Києва так і не виконав – належний конкурс так і не був проведений, а роботи з будівництва "неповного чотирилисника" розпочалися у березні цього року.

"За змову у торгах АМКУ оштрафував компанію-переможницю цього тендера, виконавець робіт на Шулявці майже банкрот. Сума бюджетних коштів, що спочатку була оголошена по "чотирилиснику" на сьогодні значно збільшена, а крім того, ще досі не зрозуміло скільки може коштувати киянам 5-й цех заводу "Більшовик" (власність Фонду Держмайна), який по обраному КМДА проекту має бути знесений задля побудови на цій землі 3-ї "пелюстки" і, можливо, нового ЖК", – підкреслює керівник прес-центру УНІАН Ірина Головатенко.

Громадські активісти продовжують невплинну боротьбу за скасування затвердженого проекту. Станом на сьогодні вони відвойовують право на проведення прозорого конкурсу на кращий проект вже у судовому порядку. Як зауважила Ірина Головатенко, на останньому засіданні 14 травня суд нарешті оголосив про завершення підготовчих дій та переходу до суті справи у форматі дебатів – наступне засідання відбудеться 11 червня.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Раніше Знай.ua писав, що столичні мости – на межі катастрофи, Кличко зізнався у величезній проблемі.

Також Знай.ua повідомляв, що на "Київенерго" хочуть подати судовий позов: депутати вимагають відшкодування за "спадок" із дірявих мереж.