Здавалося б, максимальне виведення міських фінансових питань на рівень електронних торгів онлайн назавжди призвело б до викорінення корупції. Та з появою таких можливостей починають спливати і "підводні камені" цього процесу. Одним із таких спірних впроваджень стало питання, що розглядалося на Постійній комісії Київради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку. Яке саме, дізнавалися Знай.ua.

Новий принцип: обирай, не виходячи з дому

Розгляд проекту рішення щодо запровадження електронних аукціонів з надання в оренду майна на платформі Prozorro.Продажі виявився досить дискусійним.

"Київ, на жаль, не є першим у цьому питанні. Вже 5 чи 6 міст, зокрема Львів і Житомир, вже це використовують – дуже шкода, бо столиця має бути попереду в цих процесах, а не пасла задніх. Станом на сьогодні лише менше 10 % приміщень знаходять орендаря на конкурсній процедурі. Ми ухвалили рішення про те, щоб розподіляти паркувальні місця і майданчики – було доручення мера про необхідність розробки відповідних процедур і механізмів про те, як це все має працювати", – розповідає депутат Київради Леонід Антонєнко.

Популярні новини зараз
За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Положення розроблялися разом із представниками Міністерства економіки державного підприємства "Prozorro.Продажі". Цим проектним рішенням пропонується перенести орендні аукціони, які сьогодні відбуваються по старинці у приміщеннях районних адміністрацій, на електронну торгівельну платформу Prozorro.

"Сьогодні оголошення про проведення конкурсу публікуються маленьким шрифтом на останній сторінці газети "Хрещатик" – і це єдине джерело інформації для людей, які цікавляться орендою того чи іншого майна. Якщо ми запустимо зараз це рішення, публікація здійснюватиметься у загальнонаціональній системі Prozorro.Продажі. Друге: люди зможуть робити ставки, не виходячи з робочого місця та без візиту до комісій", – зазначає депутат Київради Леонід Антонєнко.

Третя перевага – протокол і договір оренди, які укладаються, публікуються в системі і завжди можна побачити, хто робив ставки та за якою ціною.

Аферисти – і в електронній сфері

Втім, однозначно позитивної позиції в залі ця пропозиція не викликала.

"Потрібно ще в цілому розглянути перехід на електронні закупівлі – на жаль, впродовж останніх років, коли ця практика поширилася, ми маємо негативні випадки, коли у деяких напрямках все ж таки відбувалися зловживання і в електронній сфері. В закупівлі чи то в проведенні тендерів. Тому було б оптимально запровадити це не як тотальну практику, а, можливо, взяти певний район – провести пілотний проект. Це стосується і приміщень, що здаються в оренду", – підкреслив один з членів Постійної комісії Київради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку.

Депутати Київради відзначили, що зазначені плюси можуть легко перетворитися на мінуси.

"Аферисти з усієї України, які звикли заробляти на цих тендерах, не виходячи з офісу, будуть подавати свої пропозиції на ті чи інші приміщення, а ті люди, які хочуть взяти їх для розвитку своєї підприємницької діяльності, будуть потім у них викуповувати. Як це є по інших тендерах на закупівлю товарів і послуг", – підкреслили члени Постійної комісії.

Проте, як зазначив депутат Київради Леонід Антонєнко, мер Києва просив розробити процедуру для впровадження на всій території міста – у протокольному дорученні не було обговорено жодних обмежень щодо територій або районів, де планується ввести нововведення.

Мітинг під КМДА: "Звичайний народ залишається за бортом!"

Про захоплення у такий спосіб "бізнес-ланок" міста днями під стіни столичної мерії прийшли розповісти і сотні приватних підприємців.

"Ми прийшли відстоювати прозорість ведення бізнесу! Хіба це норма, що мер та його банда засіли в усіх ланках? Скрізь в столиці бізнес захоплений мажорами, а звичайним людям вони створюють неймовірні умови. Серед цих кланів та "сімей" просто не вижити. Те ж саме відбувається і з он-лайн платформами, на яких вони пропонують викуповувати точки продажу. Та от тільки про те, що придбати можна мінімум кілька одразу чи про те, що конкурсна сума підйомна лише для бізнесменів, ніхто ніде не каже!", - скаржиться учасник акції протесту Геннадій Євленко.

Протестувальники кричали у гучномовці, скандували на сходах КМДА та навіть запалили димові шашки, аби до них вийшов мер Києва Віталій Кличко.

"Під прикриттям сучасних оновлень вони ще більше полегшують спосіб відбору своїх – звичайний народ залишається за бортом. Таким чином, заробляти зможуть лише персони, наближені до мера та його оточення. А найбільше дратує те, що робиться все це під прикриттям "добрих справ". Команда нового Президента має щось зробити з цим!", – ділиться з нами учасниця мітингу Олена Жавро, мешканка Дніпровського району.

В решті решт, під час розгляду проекту рішення на засіданні Київради документ не набрав необхідної кількості голосів. Тож запровадження електронних аукціонів з надання в оренду майна на платформі Prozorro.Продажі ще відправляється на доопрацювання.

Про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Раніше Знай.ua писав, що столичні мости – на межі катастрофи, Кличко зізнався у величезній проблемі.

Також Знай.ua повідомляв, що в центрі Києва виявили "паркувальний бізнес" екс-міністра Януковича: на Хрещатику – 15 соток.