Ми звикли, що куштувати треба тільки те, що смачно – навіть якщо знаємо, наскільки той чи інший продукт шкідливий, все одно обираємо за старою звичкою. Та чи так це безпечно насправді?

Консервантам – ні

Нещодавно спеціалістам з Інституту регенеративної медицини вдалося з'ясувати, чому консерванти так шкідливі для організму, попри те, що вони продовжують термін придатності продуктів. Як виявилося, товари із консервантами небезпечні тим, що вони порушують гормональний фон організму людини, що в підсумку провокує ожиріння.

Зокрема, вчені досліджували добавку Е321 (зберігає в продуктах поживні речовини і смакові якості) і кислоту PFOA (входить в упаковку продуктів) і зробили висновок, що їх дія викликає ушкодження гормонів, що пов'язують кишечник і мозок, наслідком чого є несвоєчасне сигнал про насичення.

А якщо людина не розуміє, коли настає відчуття насичення, зростає ризик переїдання. Тобто, чим менше термін придатності продуктів, тим менше вони містять консервантів та інших шкідливих речовин.

Таблиця харчових добавок

Харчові добавки

природні, ідентичні природним або штучні речовини, самі по собі не вживаються як харчовий продукт або звичайний компонент їжі. Вони додаються у харчові продукти з технологічних міркувань на різних етапах виробництва, зберігання, транспортування готових продуктів з метою поліпшення або полегшення виробничого процесу або окремих його операцій, збільшення стійкості продукту до різних видів псування, збереження структури і зовнішнього вигляду продукту або навмисної зміни органолептичних властивостей.

Популярні новини зараз
Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Найчастіше позначаються кодами "Е" та трьохзначними номерами. В українському законодавстві сфера використання харчових добавок регулюється відповідно до Закону України “Про безпечність та якість харчових продуктів”, а контроль над виробництвом та застосуванням харчових добавок покладено на Державну санітарно-епідеміологічну службу України та Міністерство охорони здоров’я України.

Небезпечні харчові добавки

Барвники: 102, 104, 107, 110, 122-124, 127-129, 132, 133, 142, 151, 155, 160b.

Консерванти: 200-203, 210-213, 220-225, 228, 249-252, 280-283, 310-312, 319-321.

Згущувачі: 407.

Підсилювачі аромату: 620-625, 627,631,635.

Штучні замінники цукру : 950-952, 954-957.

Важливо! Часте споживання харчових продуктів, що містять вищеперераховані харчові добавки, сприяє розвитку хвороб шлунково-кишкового тракту таких як: гастрит, виразка шлунку та 12-палої кишки, холецистит та жовчнокам’яна хвороба; алергійних реакцій, зокрема, бронхіальної астми; хвороб серцево-судинної системи, сечокам’яної хвороби та утворенню злоякісних пухлин.

Дивіться: як виявити небезпечні харчові добавки?

Як повідомляв портал "Знай.ua", астрологи розповіли, які знаки зодіаку взагалі не вміють кохати.