При проведенні інвентаризації Міністерством культури в Києво-Печерській лаврі виявлена пропажа восьми старовинних ікон, дерев'яної чаші і хреста.

Про це стало зрозуміло зі слів заступника міністра культури Тамари Мазур.

"Ми провели інвентаризацію предметів, які були передані Лаврі з заповідника після відновлення монастиря. Всього було передано 829 предметів. Всі вони мають свій інвентарний номер і детальний опис — розміри та особливості, які робили мистецтвознавці при передачі цих предметів", — говорить міністр.

При проведенні інвентаризації, яка проходила з листопада по грудень 2018 року, співробітники Мінкульту не змогли встановити наявність наступних предметів:

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно
Показати ще
  • Ікона "Обрані Печерські святі: Микола Святоша, Мойсей Угрин, Марко Гробокопач", кін. ХІХ століття
  • Ікона "Печерські святі" (Преподобний Леонтій, Євстратій, Геронтів), кін. ХІХ століття
  • восьмикутний Хрест, дерев'яний, виносний, односторонній
  • Потир дерев'яний
  • Ікона "Богоматір Одигітрія" в ризі, в багетній рамі і на фігурному кіоті, кін. ХІХ століття
  • Ікона "Святий Іоанн Воїн", кін. ХІХ століття
  • Ікона "Богоматір Іверська", кін. ХІХ століття
  • Ікона "Святий апостол Андрій" у металевій ризі і на фігурному дерев'яному кіоті, кін. ХІХ століття
  • Ікона "Святий Миколай", кін. ХІХ століття
  • Ікона "Богоматір Сухо-Каллигорская", кін. ХІХ століття.

При цьому, 2 предмета з 829 монастир вже повернув заповіднику. За словами заступника міністра культури, мова йде про двох цінних іконах кінця ХІХ століття.

"Монастир не використовує ці предмети в богослужіннях, тому ми попросили повернути їх в заповідник. Також ми закликаємо повернути та інші предмети, які не використовуються в богослужіннях", — каже Мазур.

Нагадаємо, Скандальний владика Павло з Лаври похвалився "головною зброєю": чотири трупи

Як раніше повідомляв "Знай.ua" Для московських священиків вимагається мітла побільше: вважають, що живуть на своїй землі

Також "Знай.uа" писав про те, що Пожежа в Києво-Печерській лаврі: стало відомо, хто і навіщо підпалив святиню

Будинок на території Киево-Печерской лавры, яка зараз належить Російської православної церкви, підпалив чоловік без певного місця проживання.