Вже добігає кінця 2018 рік, який був переповнений не тільки важливими подіями, а й гучними скандалами.

Досі лишаються відкритими чимало питань, в кримінальних провадженнях величезного суспільного резонансу не завжди вдавалося ставити крапку. Пригадаємо основні з них.

"Вбивство" Бабченка і список 47

Аркадій Бабченко
Аркадій Бабченко

Спецслужби підтвердили, що головною метою інсценування було збереження життя російського опозиційного журналіста. За даними СБУ, замовили його в РФ, планувавши також прибрати ще десятки людей.

Популярні новини зараз
Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Ухилянтам готують суворі обмеження: зроблять все, щоб йшли до ТЦК Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Аркадій Бабченко
Аркадій Бабченко

Справа остаточно не завершена. Київського підприємця Бориса Германа, якого звинуватили у вбивстві, засудили до 4,5 років ув'язнення. Спецслужби твердили, що він зізнався у скоєному. СБУ обіцяла, що на суді усі зможуть почути докази про російський слід у цій справі. Але Голосіївський суд Києва розглядав справу у закритому режимі.

Наприкінці грудня мав розпочатися, але не розпочався через відсутність судді суд над В'ячеславом Пивоварником.

СБУ після оприлюднення доказів про замах на журналіста повідомила про існування списку людей, вбивство яких також начебто планували. Багато хто із фігурантів скептично відгукувалися про список, оскільки ніяких доказів його правдивості не мали. Інші ж погодилися на державну охорону.

Дивіться: "Убивство" Бабченка і "список 47"

Вбивство правозахисниці Ноздровської

Юристку знайшли мертвою у Вишгородському районі, поблизу села Демидів у січні. За кілька днів копи затримали батька Дмитра Россошанського, Юрія, котрий збив її рідну сестру і чийого засудження вимагала Ірина.

У злочині останній зізнався, але його рідні запевняли: навмисне взяв на себе провину, аби відвести загрозу від родини. Справа остаточно не завершена. Вироку у справі Юрія Россошанського немає. 15 січня 2019 року має розпочатися суд присяжних.

Дивіться: Вбивство Ноздровської

Смерть громадської активістки Гандзюк

Катерина Гандзюк
Катерина Гандзюк

Громадська активістка, керуюча справами Херсонської міськради Катерина Гандзюк померла на початку грудня. Наприкінці липня зловмисник облив її концентрованою сірчаною кислотою, тривале лікування не допомогло.

Катерина Гандзюк
Катерина Гандзюк

За версією прокуратури, причина замаху - була активність Гандзюк проти однієї з великих корупційних схем Херсонської місцевої влади. Справа не завершена. За підозрою в організації й вчиненні злочину арештовано шестеро людей. Усі вони - колишні учасники АТО.

Катерина Гандзюк
Катерина Гандзюк

Імовірним посередником між замовником і виконавцем злочину слідство вважає колишнього помічника одного з депутатів парламенту і одного з керівників громадського формування, до складу якого входять колишні бійці добровольчих батальйонів.

Дивіться: Померла Катерина Гандзюк

Справа про теракт Рубана і Савченко

Керівника Центру звільнення полонених "Офіцерський корпус" Володимира Рубана та депутата парламенту Надію Савченко Служба безпеки України підозрює у намірах здійснити терористичний акт, збройні замахи на державних діячів та політичних лідерів.

Рубан, як відомо, безпосередньо брав участь в обміні полоненими на Донбасі разом із Савченко. Докази, за заявою спецслужб є, мова йде у першу чергу про спроби ввести із окупованої території зброю та боєприпаси, "протиправну діяльність проти суверенітету України".

Розслідування справи завершене, але суд не почався. Юрій Луценко заявляв, що розгляд справи у суді має розпочатись до кінця 2018 року.

Дивіться: нові подробиці у справі Савченко на Рубана

Шпигун-перекладач Гройсмана

СБУ затримала особистого перекладача прем'єр-міністра України Станіслава Єжова, висунувши йому підозру у шпигунстві на користь Росії і державній зраді. Саме він працював із Гройсманом на зустрічах зі світовими лідерами.

Припускають, що Єжов був завербований російськими спецслужбами під час роботи в одному із посольств України.

Володимир Гройсман
Володимир Гройсман

Прокурори твердили, що мають докази вини Єжова, зокрема, відправлені на спеціальну електронну адресу аудіозаписи та стенограми із зустрічей прем'єр-міністра із високопосадовими особами Держдепартаменту США, НАТО, ЄС. Справа не завершена, слідство триває Станіслав Єжов перебуває у СІЗО, востаннє йому продовжили арешт до 27 грудня.

Дивіться: Шпигун у Гройсмана: справжній чи фейк?

"Жучок" в акваріумі. Конфлікт НАБУ і САП

Артем Ситник
Артем Ситник

Навесні набув розголосу конфлікт між керівниками Національного антикорупційного бюро України і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Генпрокурор Юрій Луценко звинуватив керівника САП Назара Холодницького у дисциплінарних порушеннях і пообіцяв домогтися його звільнення з посади.

Ситник і Холодницький
Ситник і Холодницький

Як виявив сам Холодницький, його підслуховували в робочому кабінеті, встановивши "жучок" в акваріумі. Керівник НАБУ Артем Ситник також публічно висунув претензії до керівника спеціалізованої прокуратури.

НАБУ
НАБУ

У липні Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів, розглянувши усі претензії ГПУ, лише оголосила Холодницькому догану, а у листопаді очолювана ним САП зареєструвала кримінальне провадження у зв'язку із даними у декларації Ситника.

Дивіться: конфлікт НАБУ і САП

Сергій Семочко із зовнішньої розвідки

Перший заступник керівника Служби зовнішньої розвідки Сергій Семочко не випадково потрапив у поле зору правоохоронців, його підозрювали у протиправній діяльності на фармакологічному ринку України, внаслідок чого пацієнти нібито вчасно не отримували життєво необхідних ліків.

Крім того, у родичі знайшлася елітна нерухомість у Києві, у дружини – російські документи. У жовтні НАБУ відкрило справу про можливе незаконне збагачення розвідника. Сам Сергій Семочко заперечує наведені журналістами факти. Він твердив про замовний характер розслідувань. Скандал лише на самому початку і чим він закінчиться, поки не відомо.

Дивіться: Сергій Семочко, розслідування

Дипломатичний конфлікт через угорські паспорти українцям

угорський паспорт
угорський паспорт

У вересні у соцмережах з'явилося відео урочистого вручення угорських паспортів українцям в консульстві Угорщини на Закарпатті. Наші дипломати зазначили, що консула цієї країни вислали, що викликало жорстку реакцію в офіційного Будапешту.

"Паспортний скандал" з Угорщиною
"Паспортний скандал" з Угорщиною

Дипломатичний конфлікт триває. Унаслідок скандалу Київ оголосив персоною нон-ґрата угорського консула у Береговому. У відповідь Угорщина вислала українського дипломата.

"Паспортний скандал" з Угорщиною
"Паспортний скандал" з Угорщиною

Будапешт продовжує звинувачувати українську владу у недостатніх кроках на захист угорської меншини і попереджає Київ, що гальмуватиме євроінтеграцію України.

Дивіться: СБУ взялася за угорські паспорти в українців

Нагадаємо, суд відпустив "вбивцю" Бабченка. Як повідомляв "Знай.ua", СБУ розкрила подробиці блокування інтернет-ресурсів. Також "Знай.ua", писав, українці оголосили про підозру за антиугорські провокації.