Майбутні вибори президента України обіцяють бути справді "гарячими". Окрім всім відомих постатей у політику йдуть двоє зірок. Спочатку про свої наміри оголосив лідер Студії "Квартал 95" Володимир Зеленський.

Володимир Зеленський і доктор Комаровський
Володимир Зеленський і доктор Комаровський

Витримавши паузу, гучно повернувся у політику і фронтмен "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук (він уже був депутатом ВР і склав мандат за власним бажанням).

Святослав Вакарчук
Святослав Вакарчук

Якби хто не ставився до цього, але очевидно одне – українцям потрібні нові обличчя при владі. Що ж пропонують обидва новоспечені кандидати землякам? Почнемо з Зеленського, так його заява у новорічну ніч випередила Вакарчука.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Передвиборча програма Зеленського

Володимир Зеленський, кандидат у президенти України 2019 року
Володимир Зеленський, кандидат у президенти України 2019 року

Комік вперше за всю історію української політики вирішив розірвати шаблони і відмовитися від застарілих традицій, котрі вже добряче набридли з часів СРСР – сухі "партійні збори", програма, у якій за кожним "я обіцяю" не було практично нічого конкретного.

Команда "Зе!", як її охрестив Володимир, запропонувала виборцям самостійно скласти програму.

"В опитуванні брали участь понад 120 тис. українців. Ми проаналізували ваші відповіді та вже використовуємо їх для актуалізації нашої програми. Незабаром покажемо результат", - звітували представники Зеленського.

Пізніше ТОП-проблем у Зеленського подали так:

Володимир Зеленський, кандидат у президенти України 2019 року
Володимир Зеленський, кандидат у президенти України 2019 року

Війна на Донбасі (17,8%)

Низький рівень зарплат і пенсій (15,9%)

Боротьба з корупцією (13,3%)

Підвищення цін на комунальні послуги (11,7%)

Зростання цін на товари і продукти харчування (9,8%)

Рівень медичного обслуговування (8,5%)

Несприятливі умови для розвитку малого і середнього бізнесу (7,5%)

Безробіття та еміграція (7,3%)

Якість освіти у школах, вишах (4,6%)

Окупація Криму (3,6%)​

Як тільки хвиля обговорення вляглася, Зеленський і команда запустили новий привід для пліток опонентам – перший з'їзд партії "Слуга народу". Проходив він у нетрадиційній формі. За прикладом Трампа кандидат замовив бургери, зняв свою "політтусовку" на відео і виклав у мережу.

Думки знову розділилися. Одні говорили, що це взагалі нагадує вечірку. Інші ж раділи – нарешті не буде показових вистав і пакетів із гречкою. "Контрольний вистріл" Зеленський зробив двічі.

Спочатку розірвав всі зв'язки з РФ і закрив там бізнес у сфері кіно, а потім…вийшов чистити сніг на вулиці. "Лопато-challenge" – дивно звучить, але іронії тут навряд чи є місце.

Київ справді добряче засніжило, як і інші міста України. Тому доводиться чистити самостійно, поки комунальники нарешті доїдуть до потрібної вулиці. Чи є шанс у Зеленського на перемогу? Все покаже голосування весною. Але списувати з рахунків його опонента Вакарчука зарано і ось чому.

Передвиборча програма Вакарчука

Святослав Вакарчук йде у президенти
Святослав Вакарчук йде у президенти

Заява лідера "ОЕ" була очікуваною задовго до появи Зеленського. Але музикант все відтягував час і запевняє, що нібито у нього "немає політичних амбіцій". Але це виявилося зовсім не так. Зустрічі із студентами, гучні гасла на концерті до Дня Незалежності України із вимогою звільнити Сенцова – українці здогадалися одразу – "Славко йде".

Чіткої програми у Вакарчука насправді поки немає, але з його виступів можна виділити кілька надважливих тез:

Геть старі обличчя

Святослав Вакарчук йде у президенти
Святослав Вакарчук йде у президенти

"Вони вже 27 років то у владі, то в опозиції. Прізвища в основному всі ті самі. Люди від них починають змучуватися. Не тільки тому, що вони нічого не роблять, як при владі, так і при опозиції. Я дуже радий, що мене сьогодні не можна назвати політиком. Я щасливий, що я не такий, як вони. "

Бути ближче до людей, а не відгороджуватися парканами

Святослав Вакарчук йде у президенти
Святослав Вакарчук йде у президенти

"Я приїхав сюди на метро. Я не так часто їжджу на метро. Було дві причини, чому я так приїхав. Одна з них – це пробки, я боявся спізнитися. Але мені було і цікаво. Ви бачите обличчя людей"

Реформи, яких потребує кожен

Святослав Вакарчук
Святослав Вакарчук

"Ні від кого, як від наших парламентарів, ви так часто не почуєте слово "реформи". Ніхто так мало не хоче цих реформ, як вони. У мене деколи таке враження, що наша влада взагалі не мислить такими категоріями. Вони живуть від посівної до посівної. Сьогодні пережили – слава Богу, газу вистачило – значить, усе добре"

Довгострокове планування, орієнтація на внутрішні зміни

Святослав Вакарчук
Святослав Вакарчук

" Одиниці думають на 30 років уперед .Україна не пройде шляхом ні Польщі, ні Сінгапуру, ні Естонії, ні Південної Кореї, ні Грузії, ні Ізраїля. Усі ці шляхи підходили для цих конкретних країн. Україні не підійде жодний із них"

Повернути Крим і Донбас – Україна процвітатиме, люди самі захочуть

Донбас
Донбас

"…сьогодні наше завдання – зробити так, щоб територія, яку ми контролюємо, почала різко багатшати, почав рости добробут населення, зростала сила українського війська й армії. Щоб Україна почала бути прикладом успіху. Це дозволить нам повернути наші території набагато швидше, легше і найголовніше – це реалістичний сценарій"

Фронтмен гурту "Океан Ельзи", Святослав Вакарчук
Фронтмен гурту "Океан Ельзи", Святослав Вакарчук

І так ще дуже багато планів та фраз. Як бачимо, поки нічого конкретного, але розуміння ситуації у Вакарчука є, тому хто знає, можливо він теж, як і Зеленський "готовий іти до кінця".

Дивіться: Вакарчук про політику, Донбас та плани на майбутнє

Нагадаємо, колишній піаніст "Океан Ельзи" розповів про роботу з Вакарчуком та українців у Росії.

Як повідомляв "Знай.ua", українці бурхливо відреагували на вчинок Зеленського. Також "Знай.ua" писав, що оприлюднено знімки таємних візитерів Порошенка, які приїздили до АП вночі.