Туллія д’Арагона мабуть була найнезвичайнішою куртизанкою Італії. Та й взагалі складно пояснити такий вибір дівчини. Адже Туллія була дочкою кардинала і його коханки Джулії Фарнезе, ніколи не знала ні в чому відмови.

Кардинал, її батько подбав про навчання юної леді, і вона здобула освіту, яку в той час зазвичай дівчаткам не давали. З самого дитинства її вважали вундеркіндом, багато хто дивувався її здібностям.

Але за мірками сучасників вона була ну дуже некрасива: висока, худа, з гачкуватим носом. А в моді були пухкенькі мініатюрні блондинки.

На збереженому портреті Моретто да Брешіа ніс цілком прямий, але художник міг і підправити зовнішність моделі, це була звична справа.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Тим не менш, вона була елегантною, дотепною, чарівною, чудово співала, грала на лютні, так що прихильників у неї вистачало.

Їй вистачало шанувальників, які навперебій хвалили ніжний голос Туллії, її вміння підтримати найрозумнішу розмову і гру на лютні.

Серед її коханців було чимало знаменитих поетів, що саме по собі забезпечувало їй місце в історії.

Але прославилася Туллія не як коханка талановитого творця, а як філософ, яка досліджувала природу жіночої сексуальності та емоційності.

Та й як куртизанка, Туллія примудрялася виділятися навіть у Венеції, місті, де проживало близько ста тисяч куртизанок.

За своє життя повія-філософ встигла відзначитися в політичному скандалі навколо якихось державних секретів у Флоренції, а відомий письменник свого часу Джіроламо Муцио присвятив їй свій "Трактат про шлюб". Муцио також допомагав видавати твори Туллии, будучи шанувальником її гострої думки і літературного таланту.

Туллія, одна з небагатьох нічних метеликів, отримала в кінці кінців право не дотримуватися приписів щодо одягу для куртизанок і офіційно іменуватися за родом занять "поетесою".

З урахуванням забобонів проти жінок і особливо тих, що ведуть неправедний спосіб життя, це визнання досягнень багато чого коштує.

Нагадаємо, що відомо про Анну-Луїзу де Сталь, головний біль Наполеона.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, ці маловідомі факти про монархів і королів різних країн і часів не залишать вас байдужими.

Також портал "Знай.uа" писав, як "чорна" королева Медічі у гонитві за владою влаштувала криваву різанину.