Сьогодні ми можемо тільки розмірковувати про історичний період, коли в Україні були козаки: однозначної оцінки їхнім діям не було й немає донині. Та й не буде, оскільки майже в будь-якому русі є світлі і темні сторони.

"І в будь-якій військовому прошарку можна знайти багато негативних прикладів. Якщо заглиблюватися в часи Русі, то ми пам'ятаємо, з чого почалися Рюриковичі - зі звичайних бандитів", - розповів український історик Андрій Плахонін, передає "Обозреватель".

Плахонін зазначив, що незважаючи на досить деструктивну силу козацтва, все ж вони змогли побудувати державу.

"А по вибору ними союзників... ви знаєте, ми сьогодні судимо Богдана Хмельницького за союз з Росією, тому що справа Богдана програла. Якщо б цей вибір виправдався - його, або Дорошенка, який вибрав Туреччину, або Вигоцького, який підписав угоду з Польщею, ми їх сьогодні не засуджували б, а хвалили", - сказав експерт.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Вчений зазначив також, що сучасні українці можуть дозволити собі говорити про поразку козаків, оскільки державна традиція України зникла у 18 столітті.

"Але з іншого боку, дійсно були різні прояви цієї традиції. Були й позитивні приклади, були і негативні", - резюмував Плахонин.

14 жовтня - День українського козацтва

Щороку 14 жовтня в Україні відзначається День українського козацтва — свято, приурочене до дня Покрови Пресвятої Богородиці. Варто відзначити, що Матір Божа вважається захисницею і покровителькою козаків. Більше про історію та традиції цієї дати дізнайтеся з нашої статті.

Нагадаємо, Мазепу виправдали після століть анафеми.

Як повідомляв "Знай.uа", божевільна фанатка Путіна влаштував дикий скандал в автобусі через українську мову.

Також "Знай.uа" писав про те, що клоуни Путіна станцюють на весіллі європейського міністра.