Ще в квітні 2016 року в перуанському Каралі археологи виявили муміфіковані останки жінки, похованої близько 4,5 тисяч років тому.

Мумія перебувала в непошкодженій гробниці на території Асперо - стародавньому прибережному рибальському поселенні.

Тіло було укладено навприсядки, вкрите коричневою тканиною і матом з тростини і поховано з чашею з овочами і насінням. На шиї висіло намисто з білих раковин Spondylus і бісеру з дорогоцінних і рідкісних каменів. Передають закордонні ЗМІ.

Останки виявила археолог Рут Марта Шаді Соліс з колегами. Шаді наголосила на важливості знахідки для подальшого розуміння динаміки розвитку найдавнішої соціальної організації у всій Америці. Дослідження вчених проливають світло на важливу роль жінок в древній південноамериканській культурі.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone
Показати ще

Відомо, що знайдені останки належать 40-річній жінці. А місце і спосіб, яким її поховали, вказує на високий статус, який вона мала.

Дана знахідка також вказує на гендерну рівність, і жінки, і чоловіки могли займати лідируючі позиції і досягати високого статусу понад тисячу років тому.

Серед похоронного інвентарю був горщик, всередині якого знайшли насіння і рослинні залишки, намисто з молюсків, кулон з раковини спонділус і 4 "тупу" або кістяних брошок із зображенням птахів і мавп.

Музика була важливою складовою повсякденного життя і релігійних обрядів жителів Асперо.

Доказом цього є знахідка 8 флейт з кісток тварин, які поклали як підношення прямо перед церемоніальним обгородженим ділянкою.

Так 11 жовтня 2017 року фахівці представили цифрову реконструкцію в форматі 3D вигляду "жінки з чотирма брошками". Презентація пройшла в Міністерстві культури Перу в Лімі.
Бразильський 3D-графічний художник Цицерон Мораес (Cicero Moraes) протягом двох місяців відновлював вигляд жінки.

"Там була темна маса, що приховує очне гніздо черепа, почасти викликане розкладаються тканинами тіла і залишками поховального ковдри, який покривав тіло", - повідомив Мораес.

"Фотограмметрія може виконувати тільки тривимірні фотографічні знімки зовні об'єкта, тому я оцифрував череп, як є, і знайшов простий спосіб заповнити прогалину. Я просто відбив праву очну орбіту і скопіював її на ліву сторону. Я зміг пом'якшити підборіддя, надавши йому жіночність", - зазначив графічний художник.

Цицерон Мораес також прийняв рішення заховати сильно підтягнутий череп під головний убір:

"Працювати з деформованим черепом завжди складно, так як було дуже мало даних. Я порівняв череп "Леді" з черепом сучасної жінки того ж віку. Я відновив обличчя, працюючи з анатомічними спотвореннями, спираючись на показники черепа сучасної людини".

Нагадаємо, археологи знайшли унікальне поховання.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, археологи наткнулися на скарби залізного століття.

Також портал "Знай.uа" писав, вчені досі натикаються на нереальні артефакти, які показують, наскільки мало ми знаємо про наше минуле.