Убогий раціон воїна погубив більше армій стародавнього світу, ніж війни. Римляни, які побудували одну з найсильніших армій, знали про це. І тому легіонери забезпечувалися харчуванням на постійній основі.

Раціон легіонерів був багатшим, ніж у цивільних. Битися, стояти на варті і рухатися на багатокілометрових маршах бійцям допомагали спеціально складені дієти і сухпайки. Суворий контроль військових медиків за приготуванням їжі виключав можливість отруєння в гарнізонах.

Базове харчування для римських солдатів було безкоштовним. При Юлії Цезарі безкоштовно забезпечувалося хлібом 320 тисяч чоловік. Тим більш легіонери! Додаткові продукти, мабуть, оплачувалися солдатами зы своєї платні.

Зерно, близько 1 кг на людину в день, становило основу похідного раціону римського легіонера. Кожне відділення (contubernium) мало ручні жорна, а також казанки і сковороди для готування їжі.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

У маршовий раціон легіонера входили каші, коржі (bucellatum - буцеллатум), особливим чином випечені сухарі, які практично не піддавалися псуванню, сир, шинка і вино, розведене водою (posca), яке вживали для втамування спраги, його ж давали розп'ятим на хрестах для полегшення страждань. Posca алкоголем не вважалася.

Римська армія так само мала власну продовольчу базу. Територія табору (territoriumlegionis) використовувалася для годування худоби, за якими доглядали спеціальні воїни - pecuarii.

Велике значення для продовольчого забезпечення військ мало полювання, так як частиною щоденного раціону було м'ясо, варене або смажене.

А ось рецепт похідної солдатської юшки, що зберігся до наших днів: півкіло молотіх зерен, вода, чорний перець, сіль, часник, трохи шпику і сирої яловичини. Все це варилося на багатті.

Була у легіонерів і особлива дієта. Головне місце в дієті легіонерів займали овочі та фрукти, багато з яких завдяки римській армії поширилися по Європі.

У раціоні солдата, як і у більшості уродженців Апеннін були присутні боби, сочевиця, капуста і редис.

Під час розкопок легіону фортець археологи знаходять обвуглені кісточки слив, вишень, яблук і груш. Делікатесом у легіонерів вважалися оливки, витримані в винному суслі. Солдати не забували про горіхи: волоський, фундук, каштан.

І навіть солоденьким римські воїни були забезпечені - мед, який зберігався зазвичай в керамічних амфорах.

Також величезним успіхом у воїнів користувався солодкий коктейль conditum tinctum.

До складу якого входило сухе біле вино, мед у великій ємності. Напій нагрівався до кипіння, потім додавали чорний перець, лавровий лист, шафран і вимочені у вині фініки. Пили охолодженим.

Нагадаємо, звичайний обід вікінгів, якому заздрила вся Європа.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, те, що доводилося їсти спартанцям, не з'їв би навіть найголодніший грецький бідняк.

Також портал "Знай.uа" писав, рецепт улюбленої страви Леонардо да Вінчі, який зробить з вас генія.