Генії не мислять стандартно і живуть поза рамками. Вони виділяються із загальної маси не тільки своїми талантами, а й поведінкою, звичками і дивацтвами. Як говоритися, великим людям - великі дивацтва.

До речі, неуважність здавна була супутницею таланту. Причому вихід на вулицю в капцях або відвідування молочної крамниці замість булочної було для геніїв скоріше нормою, ніж випадком.

Наприклад, Ісаак Ньютон, одного разу, замість яєць зварив свій кишеньковий годинник, Оноре де Бальзак міг займатися літературою лише стоячи босоніж на крижаній підлозі, а Ніколко Паганіні любив музикувати на кладовищі.

Не менш цікаві особливості були і у нідерландського філософа-раціоналіста Бенедикта Спінози.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Зазначимо, що за життя до нього живили огиду представники всіх релігійних учень, а після смерті чорнили і спалювали його роботи, переслідуючи тих, хто їх читав.

Суть філософії Спінози – це його всеохоплююча система, що з'єднує теократичний світ середньовічних непорушних істин і зароджується вчення про те, що лише розуму під силу осягнути істину.

Спіноза був твердо переконаний в тому, що весь світ являє собою математичну систему і може бути до кінця пізнаний геометричним способом.

Але повернемося до дивацтв. Так, однією з найбільш незвичайних слабкостей мислителя була любов до комах.

Йому було завжди цікаво спостерігати за їх поведінкою, звичками, особливостями. Найбільш уважно Спіноза ставився до павучків.

Згідно життєпису Спінози, автором якого був Колерус, для філософа не було радісніше і цікавіше заняття, ніж пильне вивчення життя павуків.

У кутку кабінету вченого жив восьмилапий друг, в сіть якого філософ кидав мух, а потім спостерігав за боротьбою, що розгорнулася. Саме таким чином він проводив вільний від наукової роботи час.

Варто відзначити, що така незвичайна звичка мислителя знайшла відображення в літературі. Наприклад, радянський письменник Сигізмунд Кржижановский присвятив дивацтву філософа розповідь "Спіноза і павук", включений неопублікований збірник "Казки для вундеркіндів". А наприклад, поет Юрій Кузнєцов написав вірш "Перетворення Спінози".

Ще однією особливістю вченого було категоричне небажання одружуватися. Спіноза все життя прожив холостяком. І вважав, що дружина буде тільки відволікати його від серйозних занять (наприклад, таких як спостереження за павучком), а з прибиранням і приготуванням їжі прекрасно справлялася покоївка.

Нагадаємо, найцікавіші факти про життя Данте Аліг'єрі.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, Луї Люмъер разом зі своїм братом Огюстом, увійшов в історію як винахідник кінематографа. 5 дивовижних фактів про винахідника.

Також портал "Знай.uа" писав, рецепт улюбленої страви Сальвадора Далі, який дарував натхнення.