Чи відомо вам, що слово "імпресіонізм" раніше вважалося зневажливим і навіть образливим, а Клод Моне писав картини в фіолетових тонах зовсім не тому, що йому так хотілося?

Ми розповімо про несподівані факти з біографії французького живописця Клода Моне.

Так термін "імпресіонізм" з'явився завдяки картині Моне "Враження. Сонце, що сходить", яка була виставлена ​​на першій великій виставці імпресіоністів, в майстерні фотографа Надара навесні 1874 року і яка отримала назву "Виставка заколотників".

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Відзначимо, що в той час натюрморти і пейзажі Моне і його колег звинувачували в бунтівних настроях, аморальності і неспроможності. Виступаючи проти виставки, маловідомий журналіст Луї Леруа в своєму матеріалі в журналі "Le Charivari" зневажливо обізвав художників "імпресіоністами". З виклику художники цей епітет взяли. Згодом він втратив своє негативне значення.

До речі, кращим твором від імпресіонізму в живопису вважають картину Клода Моне. І це незважаючи на те, що до моменту, коли художник почав писати знамениті "Водяні Лілії", він вже втрачав зір.

Юний Моне любив малювати карикатури на вчителів на зошитових обкладинках. Незабаром забавні зображення принесли хлопчикові міську славу.

Майбутній імпресіоніст не став соромитися і призначив за свої художні праці досить високу оплату - 20 франків за один шарж.

Однак і цих грошей не вистачало на безбідне існування, тому Моне довелося на якийсь час відкласти олівці і папір і влаштуватися на посаду посильного.

Але, незабаром починаючому художнику пощастило: він від нудьги вирішив взяти участь в лотереї і виграв сто тисяч франків! Солідна сума дозволила Клоду виїхати в Париж, щоб професійно зайнятися живописом.

У 1860-х роках Моне познайомився з Каміллою Донс. Спочатку дівчина стала натурницею художника, а потім його законною дружиною і єдиною Музою. Абсолютно всі жіночі образи на полотнах геніального імпресіоніста списані саме з його коханої.

Донс померла в 32 роки, не впоравшись з важкою формою туберкульозу. Невтішний чоловік, намагаючись висловити всі безкраї почуття і неймовірний біль від втрати Музи, написав останній її портрет, посмертний. Картина вважається одним з кращих полотен Моне і вершиною його творчості.

Через багато років після смерті Камілли Клод одружився вдруге, але і цей щасливий шлюб скоро закінчився: художник пережив дружину Алісу Ошеде на 15 років.

У Парижі Клод познайомився з Едуардом Мане.

До цього дня багато хто плутає одного імпресіоніста з іншим. І прізвища схожі, і жили в один час і в одному місці, і навіть творили в рамках одного напряму.

У них навіть є картини з однаковою назвою - "Сніданок на траві". Першим був саме Едуард, а Клод декількома роками пізніше надихнувся обраним їм сюжетом.

Едуард Мане.

Клод Моне.

Моне відомий, в першу чергу, незвичайною колірною гамою. На його полотнах можна зустріти всі відтінки фіолетового: ліловий, фіалковий, аметистовий і так далі. Як виявилося, художник дійсно бачив світ в таких тонах.

Він переніс дві складні операції на очі через прогресуючу катаракту і позбувся кришталика. Операція пройшла успішно, і розвиток страшного захворювання зупинився, однак Моне знайшов унікальну здатність.

Його очі почали вловлювати ультрафіолетові хвилі, тому його сприйняття білих об'єктів стало зовсім не таким, як у звичайної людини.

Нагадаємо, рецепт улюбленої страви Леонардо да Вінчі, який зробить з вас генія.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, головна таємниця скандальної картини Курбе розкрита.

Також портал "Знай.uа" писав, Леонардо да Вінчі – перший науковий ілюстратор анатомії.