Археологи в Греції на Пелопоннесі виявили руїни міста Тенея. За попередніми даними, мова йде про поселення 13-12 століть до нашої ери. Про це повідомляє Associated Press з посиланням на дані міністерства культури і спорту Греції.

Розкопки біля села Хилиомоди періодично проводяться з 2013 року. Раніше тут виявили кілька кладовищ, відомо також про дві статуї римської епохи.

У вересні-жовтні цього року, під час чергового етапу розкопок, археологи вперше розкопали руїни Тенеї — фрагменти стін, а також цегляних, кам'яних і мармурових підлог. Крім того, було знайдено 200 давньоримських монет.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Монети, а також коштовності в місцях поховання, підтверджують здогад, що Тенея була багатим містом. Історики вважають, що жителі заробляли торгівлею, так як через цю місцевість проходить шлях з Корінфа в Аргос.

Історичних даних про знайдене місто вкрай мало. Однак воно згадується в працях давньогрецьких письменників і географів. За збереженим відомостями, місто заснували троянці, захоплені в полон микенским царем Агамемноном. Наприклад, давньогрецький письменник і географ Павсаній стверджував, що місто заснували троянці, які були захоплені в полон микенским царем Агамемноном у час Троянської війни.

Друга версія говорить про те, що в Тенеї жили переселенці, які прибули з Сицилії.

Так античний історик і географ Страбон писав, що жителі Тенеї становили більшість переселенців, які в VIII столітті до нашої ери вирушили на Сицилію і заснували там колонію Сіракузи.

Після того, як Рим остаточно завоював Грецію у II столітті до нашої ери, Тенея вижила і процвітала. Вважається, що завойовники пощадили місто, тому що воно, як Рим було засновано троянцями.

Тенея прийшла в занепад, імовірно, в VI столітті нашої ери в результаті набігів аварских і слов'янських племен.

Нагадаємо, в Єгипті групі археологів з Університету Айн-Шамс вдалося виявити в передмісті Каїра — Ель-Матарії — урочистий зал часів правління найзнаменитішого фараона Рамзеса II.

Як раніше повідомляв "Знай.uа", дослідники з Техаського університету разом з Центром вивчення перших американців біля струмка Баттермилк-Крик в Техасі натрапили на найдавніші знаряддя праці.

Також Знай.uа" писав, ці колись живі споруди та міста перетворилися в гнітючі місця, від яких кров холоне в жилах.