Легендарні історичні експонати цінуються як на чорному ринку, так і великими світовими державами, які не соромляться купувати їх, навіть якщо вони належать іншій культурі.

Ми розповімо про артефакти за які ведуться справжні війни.

Khao Phra Viharn

Камбоджа і Таїланд ведуть справжню міні-війну за право володіння прадавнім храмом. Притому, Міжнародний суд надав Камбоджі офіційне право керувати землею, на якій стоїть храм. У відповідь на це Таїланд просто взяв і вийшов зі складу Міжнародного суду. У лютому 2011 року ситуація загострилася до перестрілки: з обох сторін загинуло 18 людей, більше 85 000 жителів навколишніх сіл було евакуйовано.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Аксумский обеліск

Знаменитий артефакт, якому 1700 років, був вкрадений фашистами ще в 1937 році. Суд коштував Італії понад 13 мільйонів доларів очікується, що незабаром артефакт повернеться на батьківщину.

Борода Сфінкса

Грубо кажучи, єгиптяни судяться мало не з усім світом: у свій час з території Єгипту вивезли тисячі артефактів. Великобританія і Єгипет досі не можуть вирішити суперечку, а борода повернутися до сфінкса. Зараз вона зберігається в підвалі Британського музею. Цей елемент 4600-річного артефакту був проданий Англії ще в 1818 році.

Розеттський камінь

Артефакт виявили англійські археологи у 1799 році. Вважається, що камінь може стати ключем до шифру стародавньої єгипетського клинопису. Однак, політичні інтриги не дають вченим перевірити користь артефакту на ділі.

Бюст Нефертіті

Бюст дружини фараона Ехнатона — статуї Нефертіті вже понад 3300 років і німці не поспішають віддавати її єгиптянам. Аргумент у німецьких науковців лише один: "Вона дуже крихка".

Мечеть Бабрі

Жителі Індії вважають, що на місці старовинної мечеті стояло ще більш прадавня будівля палацу, де народився сам Рама. У 1992 році мирні з вигляду індуси розгнівалися так, що зрівняли мечеть з землею: заворушення, що спалахнули коштували життя двом тисячам мусульман. Зараз мусульмани та індуси вирішують, хто насправді має право володіти священними руїнами.

Мармур Елгіна

Британський посол лорд Елгін збирав давньогрецьке мистецтво і примудрився вивезти всю колекцію в Лондон. Сьогодні Греція відстоює право на повернення артефактів, а Британія робить вигляд, що взагалі не розуміє, про що йдеться.

Нагадаємо, дослідники з'ясували, як саме стародавні єгиптяни змогли побудувати піраміди.

Як повідомляв портал "Знай.uа", в районі Матария в Каїрі група археологів виявила кілька фрагментів древніх кам'яних плит з ієрогліфічними написами.

Також "Знай.uа" писав, археологам вдалося відкрити чорний гранітний саркофаг, який знайшли під час розкопок в Олександрії.