Група ізраїльських археологів з Університету Хайфи (Haifa University), ведені Еммою Мааян-Фанар, виявили, можливо, найбільш раннє зображення Ісуса Христа. Стародавній портрет значно відрізняється від сучасних, більш європеїзованих зображень.

Руїни церкви розташовані в ізраїльській пустелі Негев (Візантійські church in the Negev desert), лик Христа знаходиться майже під самим напівзруйнованим куполом.

Хрестильня, де і був виявлений реліктовий малюнок, побудована в 350 році. Судячи з усього, зображення колись було частиною великої картини. Можливо, художник зобразив сцену хрещення Ісуса.

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Про своє відкриття вчені розповіли в журналі Antiquity у статті під назвою Christ’s face revealed at Shivta: an Early Візантійські wall painting in the desert of the Holy Land.

Вражаюча фреска розташована на стіні напівзруйнованої церкви в стародавньому місті Шивта.

Вчені розгледіли на дивом збереженому розписі — таку фреску — Ісуса Христа. Але не такого, якого ми звикли бачити на більш сучасних іконах — довговолосого і бородатого. На стародавній "ікони", вік якої оцінили в 1500 років, зображений молодий чоловік з кучерявим волоссям і без бороди. Великі очі, обличчя витягнуте, довгий ніс — зовсім не так, як бачать Ісуса більш сучасні художники.

Спасителя давно вже прийнято зображати інакше.

Археологи запевняють, що на фресці — ціла сцена. Схоже, що на ній хрещення Ісуса. Нібито поруч знаходиться Іоанн Хреститель і ще якась постать, голова якої оточена німбом.

Нагадаємо, під час розкопок архіепіскопского замку Сьоборг на острові Элленхольм на півдні Швеції археологи знайшли венеціанський золотий дукат XIV століття. Монета була викарбувана під час правління дожа Андреа Дандоло (1343-1354), відомого тим, що він перебудував собор Святого Марка.

Як повідомляв портал "Знай.uа", місце, де Ісус Христос перетворював воду на вино, знайшли в ході розкопок в Нижній Галілеї, де в Рейні розташований кар'єр, який давно цікавило фахівців. Група експертів виявила спеціальний камінь для посудин, в які наливали воду і вино, а також кілька тисяч самих посудин.

Також "Знай.uа" писав, міжнародна група вчених зробила сенсаційне відкриття, яке може розкрити таємниці біблійної легенди. Дослідники стверджують, що в Туреччині на вершині гори Арарат збереглися уламки Ноєвого ковчега.