Вперше в Болівії археологам вдалося розкопати гробниці древньої цивілізації аймара. На них було витрачено більше 3 місяців. Вони жили в цьому регіоні, поки в XV столітті їх не завоювала імперія інків. Про це повідомляє Міністерство культури і туризму Болівії.

Так дослідники стверджують, що знайшли гробниці з підземними похоронними камерами з останками 108 осіб, які знаходяться в тридцяти кілометрах від міста Лас-Пас. При цьому деякі з камер виявилися спільними. До нещастя, останки дуже постраждали від часу, збереглися лише окремі фрагменти. До всього іншого два поховання вже були пограбовані мародерами.

Також археологи повідомили, щоб дістатися до підземних кімнат, їм довелося лізти через вузьку димову трубу на глибину трьох метрів.

Популярні новини зараз
Київ під загрозою віялових відключень світла: ситуація "контрольована", але не дуже Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

В гробницях знайшли посуд із зображеннями птахів і різні прикраси. Також вчені виявили цікаві предмети, призначення яких ще доведеться з'ясувати.

В незайманих мародерами похованнях вчені знайшли сотні артефактів, в основному, керамічний та дерев'яний посуд, металеві вироби. Ряд з них характерний для культури інків.

Але більшість артефактів, можливо, були також створені представниками цивілізації аймара — корінного народу, який населяв цей регіон.

Зазначимо, Аймара - індіанський народ в Андах, на заході Південної Америки. Жили головним чином у високогірних областях в районі озера Тітікака на заході Болівії.

У доіспанський період аймара були розселені до р. Вильканота на північ, солончаків Койпаса і Уюні на півдні та тихоокеанського узбережжя на заході. У XIV початку XV ст. у аймара склалися ранні держави: Канчи, Канна, Кілки, Лупака, Пакахе та ін. Відомим археологічним пам'ятником аймара є стародавнє кладовище Сільюстані на території Перу.

Нагадаємо, в печері на острові Борнео археологам вдалося знайти найдавніший зразок фігуративного живопису - малюнок червоного бика, якому 40 тисяч років.

Як повідомляв портал "Знай.uа", Ерік Трінкаус учений-антрополог з Вашингтонського університету досліджував 66 скам'янілостей, знайдених в декількох регіонах на Близькому Сході і в Євразії. В результаті чого виявив аномалії розвитку у людей, які жили в епоху плейстоцену.

Також "Знай.uа" писав, у Німеччині дослідники розкрили багатовікову таємницю австрійського священика, тіло якого практично не розкладалося протягом трьох сотень років.