Дослідники нальчикського Інституту археології Кавказу і республіканського Археологічного центру імені Крупнова проводять археологічні розкопки в Інгушетії, неподалік від Карабулак, в результаті чого вчені натрапили на масу цікавих знахідок. Про це повідомляють місцеві ЗМІ.

"Ми виявили дуже цікаві поховальні комплекси, які належать, за нашими припущеннями, до бронзового століття, – каже директор Інституту археології Кавказу Бияслан Атабиев. – Можливо, це пізнекобанська культура".

В курганах археологи знайшли багато зброї – мечі, списи, вістря для стріл. У зв'язку з цим виникла версія, що в давніх могилах поховані воїни.

Також знайдені прикраси з бронзи, зокрема фібули (застібки для одягу), залишки керамічних виробів та інші цікаві артефакти.

Популярні новини зараз
Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone
Показати ще

Як раніше повідомляли дослідники, в Чечні при проведенні робіт з розширення федеральної дороги "Кавказ" також виявили давнє поховання бронзового столітяя.

За словами краєзнавця з Кабардино-Балкарії Віктора Котлярова, кобанськая культура розвивалася на Північному Кавказі в ХІІ-IV століттях до нашої ери. Вчені виявили в регіоні понад 400 історичних пам'яток у понад 100 населених пунктах регіону.

Племена вели осілий спосіб життя, займалися землеробством і скотарством. Часто під час розкопок знаходять глиняний посуд. Померлих кобанці ховали по-різному. Когось просто закопували в ями, стінки яких іноді обкладали камінням, інших поміщали у великі ящики.

Зазначимо, кобанська культура - археологічна культура на Кавказі пізнього бронзового і раннього залізного віків. Пам'ятники виявлені по обидві сторони центральної частини Головного Кавказького хребта, в більшій мірі на північ від нього. Сучасна локалізація Північний Кавказ і Закавказзі.

Кобанська культура входила до складу великої археологічної виробничої спільності - Кавказької металургійної провінції, носії культури володіли високим рівнем металургії і металообробки.

На думку багатьох дослідників і мистецтвознавців вироби кобанских майстрів безперечно мають художні достоїнства, а частина з них є шедеврами прикладного мистецтва.

Нагадаємо, на розкопках в Пологах групі археологів із Запоріжжя вдалося знайти щось сенсаційне.

Як раніше повідомляв "Знай.uа", вчені з'ясували, що стародавні майя найбільше цінували сіль. Так вони у великих кількостях добували її і використовували не тільки в повсякденному раціоні, але і для консервації риби і м'яса.

Також Знай.uа" писав, дослідники з Техаського університету разом з Центром вивчення перших американців біля струмка Баттермілк-Крик в Техасі натрапили на найдавніші знаряддя праці.