20 листопада 1805 року, 213 років тому вперше прозвучала єдина опера великого німецького композитора Людвіга ван Бетховена "Фіделіо".

Бетховен писав у всіх існуючих в його час жанрах, включаючи оперу, балет, музику до драматичні спектаклі, хорові твори. Найзначнішим в його спадщині вважаються інструментальні твори: фортепіанні, скрипкові і віолончельні сонати, концерти для фортепіано, для скрипки, квартети, увертюри, симфонії.

У 1800-х роках Бетховен втрачає слух. Через глухоту він відділяється від світу, втрачає звукове сприйняття, стає похмурим, замкнутим. Саме в ці роки композитор один за іншим створює свої найвідоміші твори. У ці ж роки композитор працює над оперою "Фіделіо", яка відноситься до жанру опер "жахів і порятунку". Це своєрідний музичний протест проти будь-яких проявів тиранії, блискуча ода справедливості.

Сюжет опери простий і романтичний. Головна героїня - Леонора, яка під виглядом юнака Фіделіо проникає у в'язницю і визволяє звідти коханого чоловіка - безстрашного тираноборця Флорестана.

Незадовго до смерті, Бетховен подарував партитуру своєї єдиної опери близькому другу і біографу Антону Шиндлеру.

"З усіх моїх дітищ - цей твір вартував мені при його народженні найбільших мук, пізніше доставив найбільше засмучення і тому він мені дорожчий за всі інші", - сказав якось вмираючий композитор.

Популярні новини зараз
Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Вперше єдина опера Людвіга ван Бетховена прозвучала в обстановці воєнного часу через тиждень після вступу до Відня окупаційних військ Наполеона.

А.-Л. Жироде "Наполеон приймає ключі від Відня"
А.-Л. Жироде "Наполеон приймає ключі від Відня"

30 жовтня 1805 року армії Наполеона перейшли кордон Австрії. З тією технікою, яка у нього була, його армії витратили тижні, щоб досягти незахищеною Відня. Але коли вони його врешті-решт захопили, Наполеон влаштував свою штаб-квартиру в Шенбруннському палаці і віддав наказ своїм солдатам поводитись з мешканцями коректно. Проявом цієї "коректності" було відвідування розквартированими у Відні французькими офіцерами прем'єри "Фіделіо", що відбулася 20 листопада в "Театер-ан-дер-Він". Сам Наполеон, схоже, нічого не знав про цю важливу подію - в усякому разі, йому подобалась більш легка музика.

Героїчна опера, одне з найвидатніших творінь світового музичного театру, в своєму першому виконанні успіху не мала. Театр на прем'єрі був напівпорожній, і виконання провалилося.

Після двох повторів опера була знята з репертуару - як згодом виявилося, тимчасово.

У березні наступного року, після того як Бетховена, незважаючи на його різкий опір, вдалося схилити зробити деякі скорочення і дещо змінити, опера знову була поставлена. Але і на цей раз її чекав провал. Ще одна спроба поставити "Фіделіо" була зроблена в наступному сезоні. Але опера, як і велика частина бетховенської "важкої" музики, привернула лише тих, хто міг дозволити собі придбати квитки на хороші місця. Композитор з обуренням забрав партитуру з театру і кардинально переробив її в 1814 році. Тоді, з великою Шредер - Деврієнт в головній ролі, вона нарешті мала успіх.

Опера була поставлена ​​спершу у Відні, потім у Празі під диригуванням відомого німецького композитора Вебера, а потім і в Берліні.