Ефект Мони Лізи - це дивне відчуття ніби очі на картині стежать за вами. Багато років вчені всього світу ламали голови над цією загадкою.

А вченим Білефельдського університету в Німеччині вдалося викрити міф про "ефект Мони Лізи". Як пише Newsweek, феномен виникає у випадках, коли герой зображення спрямовує свій погляд "на камеру".

Через це тому, хто потім дивиться на знімок або картину, здається, ніби очі героя постійно спрямовані на глядача. І не важливо, де останній варто.

"Сам ефект заперечувати не доводиться, його легко продемонструвати. Але у випадку Мони Лізи такого враження насправді не виникає", - пояснив автор дослідження доктор Себастьян Лот.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Дослідники з Білефельдського університету в Німеччині збільшили зображення картини Да Вінчі від 30% до 70% з кроком 10%. Нарешті в полі зору залишилися тільки її очі та ніс.

У цілому, дослідники створили 15 зображень картини з різним збільшенням. Вчені показали їх 24 добровольцям в довільному порядку.

При цьому, учасників експерименту запитували, куди на їх думку Мона Ліза дивиться. У середньому добровольці говорили, що Джоконда дивиться вправо під кутом 15,4 градуси.

"Очевидно, що термін "ефект Мони Лізи" помилковий у своїй назві. Це ілюструє сильне бажання бути об'єктом чужих поглядів, бути в центрі чийогось уваги, навіть якщо ви зовсім не знаєте цієї людини", - сказав співавтор дослідження доктор Гернот Хорстманн з кафедри психології, який спеціалізується на питаннях уваги.

Він пояснив, що глядач все ще може відчувати на собі погляд картини, якщо герой малюнка дивиться "трохи під кутом".

Вчені прийшли до висновку, що Джоконда не дивиться на глядача, а значить, в даному випадку "ефект Мони Лізи" насправді відсутній, оскільки не виконується його головна умова.

У висновку було зазначено, що якщо люди відчувають, що за ними спостерігає картина, це більшою мірою психологічний аспект. Це вказує на бажання таких людей бути в центрі уваги.

Відомо, що якщо людина, яку фотографують, дивиться прямо в камеру, то у того, хто погляне на знімок, виникне ілюзія, ніби його очі дивляться на фотографії прямо на нього, навіть якщо повернути знімок під будь-яким кутом. Це явище було вперше виявлено митцями і названо на честь портрета Лізи дель Джокондо, створеного Леонардо да Вінчі в 1503-1505 роках.

Нагадаємо, у Леонардо да Вінчі виявили відхилення, яке багато що пояснює.

Як повідомляв портал "Знай.uа", одна з головних заслуг Майстра в області анатомії – це створення унікальних анатомічних малюнків, які й донині служать наочними посібниками в підручниках.

Також "Знай.uа" писав, рецепт улюбленої страви Леонардо да Вінчі, який зробить з вас генія.