Вільям Сідні Портер, відомий під творчим псевдонімом як О. Генрі, знаменитий розповідями, наповненими гумором і завжди несподіваним яскравим фіналом. Повідомляє Культурологія.

Ми розповімо про теплу і зворушливу різдвяну історію, яка належить перу цього всіма улюбленого письменника – "Дари Волхвів".

Назва оповідання - "Дари волхвів" - досить символічна. У Священному Писанні сказано, що при народженні Ісуса Христа, над печерою, де він народився, засяяла восьмикінцева Віфлеємська Зірка, яка вказала східним мудрецям те святе місце, де народився довгоочікуваний Спаситель.

Волхви поспішили туди, щоб побачити Сина Божого і поклонитися йому, вони прийшли не з порожніми руками, принесли немовляті Ісусові дари: золото, ладан, смирну.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Звідси і пішла традиція напередодні Різдва дарувати один одному подарунки.

Розповідь являє собою інтерпретацію біблійного сюжету про поклоніння волхвів. Головні герої порівнюються з мудреців, які прийшли до новонародженого Ісуса; йдеться, що "якби цариця Савська жила в будинку навпроти, Делла, помивши голову, неодмінно просушувала б у вікна розпущене волосся — спеціально для того, щоб змусити померкнути всі наряди і прикраси її величності", а годиннику Джима міг би позаздрити сам цар Соломон.

Такими порівняннями автор хоче дати зрозуміти: якщо легендарні царі славилися скарбами, то сім'я Діллінгхем володіє не меншими духовними багатствами. В оповіданні взагалі багато чого побудовано на контрасті — будинок сімейної пари старий, сірий, навколишня дійсність також не дуже яскрава. Однак, Джим і Делла своєю любов'ю немов розфарбовують світ, завдяки чому у читача не виникає похмурого, незатишного відчуття.

Історія, описана в цьому оповіданні, просякнута духом Різдва та чарівною, затишною атмосферою. І мова в ньому йде не просто про різдвяні подарунки, а про безцінні речі, які не купиш за гроші – про безкорисливу любов і самопожертву.

Дивовижно добра різдвяна історія про цінності справжнього кохання, описана письменником О.Генрі більше сотні років тому, досі приводить в трепет читацькі серця.

О.Генрі вдалося створити особливий світ, в якому живуть добрі, щирі люди, які посміхаються один одному, світ, який не хочеться покидати.

"Як же важко ми працюємо, намагаючись сховати наше справжнє "я" від ближнього свого! Іноді я думаю, що жити було б набагато легше, якщо люди не намагалися будувати з себе когось іншого, якщо б вони хоча б на мить зняли маски і перестали лицемірити. Ми могли б досягти загальної рівності, якщо б як слід постаралися!" – сказав він.

І хоча до його душі найчастіше підступали туга і морок, які змушували все частіше і частіше шукати порятунок на дні склянки, ділитися цим зі своїми читачами і розчаровувати їх він не міг. В його оповіданнях ніколи немає "чорнухи", і вони завжди завершуються "хеппі-ендом".

Життя О. Генрі нагадує його гостросюжетні оповідання. Спершу раннє сирітство, байдужий батько-алкоголік, сувора владна бабця і мрійлива тітка, фанатично закохана в літературу.

Потім стрімка зміна професій, пошук себе, авантюрні проекти, звинувачення в розкраданні і каторжний висновок завдовжки три з половиною роки.

Після цього запаморочливий успіх, літературне визнання, високі гонорари і робота, робота, робота до сьомого поту. І, нарешті, розчарування, депресія, алкоголізм, богемні гульні і самотня смерть в номері нью-йоркського готелю.

Нагадаємо, як Катерина Білокур вразила світ "наївним мистецтвом".

Як повідомляв портал "Знай.uа", цим найбільшим творцям судилося померти в злиднях.

Також "Знай.uа" писав, історію великої любові і зради Максима Рильського.