Нещодавно виповнилося 28 років з того момен6ту, як у Вільнюсі (Литва) на площі Незалежності і біля телецентру горіли пам'ятні багаття.

13 січня 1991 року, послані Горбачовим російські окупанти: десантники псковської дивізії ВДВ і карателі спецпідрозділу КДБ "Альфа", за підтримки російських танків, захопили ці будівлі, проте зустріли шалений опір. Про це нагадав на сторінці у Facebook блогер Alex Vitauskas. Цей день став "чорною датою" в історії країни.

Тоді тисячі людей стали на захист суверенітету. Їх розстрілювали, били прикладами, розстрілювали, давили танками, в обличчя їм летіли вибухові пакети, 14 осіб загинули, ось поіменний список:

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Лорета Асанавічюте,

Віргініюс Друскіс,

Дарюс Гярбутавічюс,

Роландас Янкаускас,

Рімантас Юкнявічюс,

Альвідас Канапінскас,

Альгімантас Пятрас Каволюкас,

Вітаутас Концявічюс,

Відас Мацюлявічюс,

Тітас Масюліс,

Альвідас Матулка,

Аполінарас Юозас Повілайтіс,

Ігнас Шімуленіс,

Вітаутас Вайткус.

"Завдяки їм Литва змогла назавжди позбутися від 50-річної окупації. Ні при Горбачові (відразу ж відхрестилися від своєї причетності, заявити, що бійці "Альфи" звільнився напередодні, він забув), ні при Єльцині, ні при Путіні, Росія так і не визнала свого злочину (як, втім, і самого факту окупації Литви Москвою в 1940-му) і відмовилася видавати військових злочинців", - зазначив блогер.

Він натякає, що РФ перекладає провину на самих литовців, нібито тоді прибули солдати, навчені НАТО – стандартний прийом кремлівської пропаганди, який, до речі, активно застосовує зараз Путін проти України.

"При цьому ніхто з керівництва СРСР чітко не пояснив, чому в Вільнюс потрібно було вводити бронетехніку. Адже російська бронетехніка, як ми знаємо, завжди, незбагненним чином, сама матеріалізується з просторово-часового континууму там, де з'являється хоч найменший запах свободи. Нагадаю коротко для тих, хто не знає або не пам'ятає, про трагічні епізоди останніх років СРСР, коли проти мирного населення використовувалася вояччина: придушення народних протестів в квітні 1989 року в Тбілісі, штурм Баку радянськими військами в січні 1990 року, використання армії проти цивільного населення в 1990 році в Душанбе і в 1991 році у Вільнюсі та Ризі", - йдеться у повідомленні.

За всіма цими "операціями", як припускають, стояв президент СРСР Михайло Горбачов, він віддав наказ на стрілянину:

"Хто як не він повинен в першу чергу відповідати за ці конкретні злочини радянського режиму? Але фашисти, як і раніше все одно ми – литовці", - підсумував автор.

Дивіться: Литва хоче покарати екс-міністра оборони СРСР за військові злочини

Нагадаємо, відомий американський політик мітить на місце Трампа. Як повідомляв "Знай.ua", на популярному гірськолижному курорті прогримів вибух. Також "Знай.ua", президент США Дональд Трамп оголосив, що американські війська почнуть виводити із Сирії.