Не так давно молекулярні біологи з Великобританії створили нову методику аналізу геному, яка дозволяє дуже точно оцінювати ДНК, успадковане від різних давніх популяцій людей. Дослідники впевнені, що це допоможе знайти всіх нащадків народів Землі. Про це йдеться в статті, опублікованій в журналі Genes.

«Стародавні люди були набагато більш строкатими з генетичної точки зору, ніж їхні нащадки сьогодні. І хоча нас набагато більше, ми помітно менше відрізняємося один від одного. Це, як і низька якість стародавньої ДНК, заважають нам відслідковувати шляхи її розповсюдження», — розповідає професор Еран Эльхаїк з університету Шеффілда.

Перші досліди з цієї «викопної ДНК» показали, що популярні генетичні тести на визначення походження, як відзначає Эльхаик, далеко не завжди правильно знаходять сліди давніх популяцій людей. Тоді складно визначити, як проходили їх міграції, з ким вони контактували і чи є у них сучасні нащадки.

Дослідники проаналізували 300 стародавніх геномів, витягнутих з останків стародавніх мешканців Європи та античних цивілізацій Євразії. Порівняння ДНК дозволило виділити ті дрібні мутації, які були характерні для представників давніх людей.

Популярні новини зараз
Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Щодо невеликого набору подібних «помилок», всього 13 тисяч однобуквених мутацій, вистачає для точних пошуків слідів давніх народів у ДНК сучасних людей.

Наприклад, вчені виділили кілька десятків унікальних міток, характерних для древніх шведських вікінгів, перших мешканців Ізраїлю та перших фермерів Центральної Європи.

Невелике число подібних мутацій, на думку Ельхаїка, дозволяє шукати сліди древніх груп людей, використовуючи найпростіші тести ДНК. Це не тільки підвищить їх точність, але і дозволить історикам і генетикам відтворити детальну картину міграцій жителів Старого Світу в минулі століття і навіть тисячоліття.

Нагадаємо, що група археологів натрапила на зуби древньої людини на території Арктики. Цим останкам майже 4000 років.

Як повідомляв портал Знай.uа, група археологів в іспанському місті Аїн біля Валенсії виявила меч епохи середньовіччя, який чудово зберігся, незважаючи на свій солідний вік.

Також портал Знай.uа писав, міжнародна група дослідників проаналізувала ДНК 151-ї мумії з археологічного району Абусирі ель-Мелек.