242 дні вони тримали оборону Донецького аеропорту, під обстрілами, постійними атаками навіть не знаючи – хто із побратимів повернеться додому живим. 16 січня Україна згадує подвиг тих, кого не дарма прозвали "кіборгами".

Бої за Донецький аеропорт
Бої за Донецький аеропорт

Спогади про ті дні досі бережуть у пам'яті і заступник командира інженерно-саперного батальйону по роботі з особовим складом ЗСУ Валерій Рудь та начальник відділу впровадження служби в резерві мобілізаційного управління персоналу ГУ Генштабу ЗСУ Михайло Щербина.

Бої за Донецький аеропорт
Бої за Донецький аеропорт

"Розмовляючи із захисниками аеропорту і під час захисту, і вже сьогодні, у всіх одна думка – його потрібно було тримати і тримати стільки скільки було можливо. Тому що аеропорт має велике значення не тільки військове, він має велике значення для нашої держави, бо я вважаю, що створення нашої держави почалося у 2014 році. І сучасна українська нація і армія народжувалися під час Революції Гідності, під час війни. Я був не в самому аеропорті, а в його районі і з нашого боку і з боку противника... Проводили евакуацію поранених, відвозили нових військовослужбовців і приїжджали в останні дні, коли люди вже розуміли, що скоріше аеропорт не вдасться утримати. Люди їхали туди і знали, що їдуть в один кінець. Захищали до останнього", – розповідав Михайло Щербина.

Популярні новини зараз
Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років
Показати ще

Бої за Донецький аеропорт
Бої за Донецький аеропорт

"Я був місяць в Донецькому аеропорту і такі почуття, коли здали старий термінал, я був в шоці і довго не міг прийти в себе. Кожна п'ядь землі, яка була віддана противнику, переноситися для військовослужбовців з важкістю в серце ... До сліз. Це наша земля і ми її до останнього тримали. Важко... Туди їхали всі добровольцями, хто не хотів, туди не їхав. Командир завжди ставив питання, хто хоче туди поїхати", – додав Валерій Рудь.

Дивіться: Ми тримали його до останнього: "кіборги" про оборону ДАП

Як відомо, бойовики захопили будівлю Донецького аеропорту в ніч з 25 на 26 травня.

Бої за Донецький аеропорт
Бої за Донецький аеропорт

Проте вже через 2 дні українські військові звільнили аеропорт та зайняли оборону. З того часу ЗСУ тримали територію ДАП 242 дні, допоки будівлі, що знаходилися на його території, внаслідок тривалих боїв не було знищено вщент. Особливо виснажливим виявився останній місяць захисту аеропорту.

Донецький аеропорт
Донецький аеропорт

Під Новий рік ситуація навколо ДАП загострилася – незважаючи на режим припинення вогню, бойовики не полишали спроб вибити сили АТО з території аеропорту. Вони блокували дорогу до терміналу, чим ускладнювали доставку провізії та боєприпасів.

Оборона Донецького аеропорту
Оборона Донецького аеропорту

13 січня у результаті обстрілів завалилася диспетчерська вежа, яку зображували на численних мотиваторах і постерах як символ протистояння українських військових.

Дивіться: 242 дні героїчної оборони Донецького аеропорту (Генеральний штаб ЗСУ)

242 дні героїчної оборони Донецького аеропорту

Вшануємо героїв: вони витримали - не витримав бетон! 16 січня - день пам"яті кіборгів Донецького аеропорту ( відео з каналу #YouTubeUA )

Geplaatst door 80 окрема десантно-штурмова бригада ДШВ ЗСУ op Dinsdag 16 januari 2018

Нагадаємо, львівські ліцеїсти відтворили подвиг "кіборгів".Як повідомляв "Знай.ua", у Херсоні попрощалися із загиблим на Донбасі героєм. Також "Знай.ua", у мережі оприлюднили фрагмент ролику з майбутнього циклу хронік від студії Babylon'13, присвячених обороні Донецького аеропорту.