У центральній частині Англії розташовувалося нічим не примітне село Готем, неподалік від Ноттінгема. У перекладі зі староанглійського назва села означала "козячий дім". Жителі її мирно займалися звичними справами. Однак, одна подія змінила історію назавжди.

Події описані в легенді про "готемських мудреців", відбувалися на початку XIII століття, в період правління короля Іоанна Безземельного. В середині XVI століття в Англії вже щосили продавалася брошура під назвою "Веселі історії про готемских безумців", тексти яких збереглися до наших днів.

В історію цей вінценосний англієць увійшов не тільки як брат короля Річарда Левине Серце, але і як найбездарніший з правителів, що розгубив за час царювання безліч земель і спустошивши державну скарбницю.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Іоанн Безземельний був настільки бездарним правителем, що навів тінь на своє ім'я, і з тих пір ні Джоном, ні Жаном англійські і французькі королі спадкоємців не називали.

Історії, які висміювали короля Іоанна, як вважається, з'являлися у відповідь на постійне підвищення податків – під час свого правління король витягував останні гроші з кишень підданих.

У тій же частині історії, король Іоанн проявив себе як мисливець і мандрівник. Він мав намір влаштувати поряд з Готэмом одну зі своїх резиденцій, а для цього прокласти дорогу державного значення.

Для невеликого тихого села гірше новини не було придумати – адже тягар будівництва дороги, як і плати податків за користування нею лягало в першу чергу на селян. Та й утримання королівського двору обіцяло стати руйнівним і виснажливим.

Головна ж проблема полягала в тому, що місцеве населення втратило б права вільно полювати у власних лісах. І тоді жителі Готема, які не осмілилися прямо суперечити королю, вигадали хитрість.

Королівські посланці, які приїхали в місто, помітили, що буквально всі мешканці села, зайняті дивним і безглуздим працею. Готемці "втопили" в ставку вугра, щоб покарати його за з'їдену рибу, затягли воза на дах комори, щоб захистити споруду від сонячних променів. Мешканці піднімалися на пагорб з головками сиру і пускали їх котитися зі схилу – щоб ті могли швидше потрапити на ринок в Ноттінгемі і самостійно себе продати.

А хтось зводив огорожу навколо куща, на якому сиділа зозуля, яка вважалася символом літа. Коли, незважаючи на збудований паркан, вона полетіла, готемці вирішили на майбутній рік будувати огорожу вище, щоб перешкодити наступити зимі.

Така шалена хитрість дійсно спрацювала. Посли повернулися до Івана з повідомленням про те, що всі жителі Готема божевільні. Оскільки в ті часи душевні хвороби вважалися заразними, король прийняв рішення триматися від дивної села подалі.

Правда те, що у маленькому селі вдалося залишити в дурнях свого правителя, чи вигадка, невідомо. Але з тієї пори і пішла легенда про хитрих з Готема, або, з іншого боку – про готемських божевільних, адже межа між поведінкою божевільних і геніальним розрахунком виявилася дуже тонкою.

Саме слово "Готем" стало в англійській мові прозивним для позначення дивної, дурної на перший погляд поведінки. Самим же готемцям приписується фраза про те, що через їхнє село проходить куди більше дурнів, ніж залишається в ній.

Нагадаємо, британці показали реальне обличчя королеви Єлизавети І.

Як повідомляв портал "Знай.uа", це 5 простих способів, як стати королем у сучасному світі.

Також "Знай.uа" писав, історію любові і підступного вбивства імператриці Єлизавети Баварської.