Минулого року під час розкопок на ділянці по вулиці Татарська 17/1 археологи Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника завідувач сектору "Музей старожитностей" Петро Болтанюк та провідний науковий співробітник Ігор Старенький знайшли гаманець з десятьма срібними монетами.

Скарб знайшли на об'єкті №2, який представляв собою житло золотоординсько-литовського часу. Тут археологи виявили піч з великою кількістю кахель, під якою і знайдено невеличкий загублений скарб.

Нарешті у Кам'янець-Подільському державному історичному музеї-заповіднику розповіли про знахідку і показали її суспільству. Відповідну інформацію опублікував провідний науковий співробітник закладу Ігор Старенький.

Популярні новини зараз
В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Як розповів Старенький, гаманець являв собою зліпку з 10 монет, які датуються 1447–1589 років. Серед них є унікальна для території України знахідка – 6 геллерів німецького міста Нойс 1562 року.

Знайшли гаманець на глибині 1,8 м від сучасної денної поверхні на рівні горизонту житла золотоординсько-литовського часу.

Найдавніша із знахідок – білонний гданський солід Казимира IV Ягеллончика (1447–1492 рр). Маса монети – 1,33 г. Монета сильно потерта. На аверсі герб Королівства Польського орел, розміщений на гербовому картуші. По колу напис "KAZIMIRVS REX P" збережений лише частково. На аверсі герб м. Гданська, по колу напис "MONET CIVIT DAI" збережений лише частково.

1530 роком датується солід Сигізмунда І Старого торунського карбування. Маса монети – 0,68 г. Цим же роком датований прусський солід Альбрехта Гогенцолерна, карбований на Кенігсберзькому монетному дворі. Маса монети – 0,84 г.

1531 роком датується гданський солід Сигізмунда І Старого. Маса монети – 0,71 г.

1556 роком датується угорський денар Фердинанда І Габсбурга, карбований на монетному дворі в Кремниці. Маса монети – 0,38 г.

1565 роком датований литовський півгрош Сигізмунда ІІ Августа, карбований на монетному дворі у Вільно. Маса монети – 0,96 г.

1589 роком датується солід Сигізмунда ІІІ Вази. Маса монети – 1,02 г.

Найпізніша монета – солід Сигізмунда ІІІ Вази 1592 року. Маса монети – 1,09 г.

Нагадаємо, вчені з Великобританії нарешті змогли розгадати загадку малюнків, які були виявлені в печері Ласко на території сучасної Франції. У повідомленні наголошується, що над дослідженням працювали представники Кентського і Единбурзького університетів.

Як повідомляв портал "Знай.uа", в Єрусалимі під час розкопок археологи виявили дуже рідкісну кам'яну гирку біблійного періоду, на якій на івриті написано слово "бека".

Також "Знай.uа" писав, українські археологи зробили гучну заяву про знахідку світового рівня. На Пороссі були виявлені поховання балтійських племен з часів Київської Русі. Знахідка свідчить про ненасильницькі переселення цих народів на давньоруські землі.