У місті Купар (Шотландія) під час розкопок стародавніх руїн група археологів натрапила на яму для кремації, зроблену ще в епоху бронзового століття.

Як відзначили дослідники, на її призначення вказав обвуглений фрагмент кістки, датований приблизно 1750 р. д. н. е. Дослідники припустили, що яму регулярно використовували для спалювання людських останків. Про відкриття повідомляє The Courier.

В ямі археологи виявили обпалену людську кістку, вік якої складає близько 4000 років.

Подальше дослідження дозволило припустити, що яма, можливо, була ритуальним центром поселення, що там існувало.

"Подібні ями зустрічаються в стародавніх поселеннях, — говорить археолог Аластер Рис. Однак ми вперше отримали реальні докази того, що вони використовувалися для кремації. Також дуже ймовірно, що поряд з ямою вже будуть виявлені інші подібні об'єкти, так як ці об'єкти часто зустрічаються в невеликих кластерах".

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Поселення розташовувалося в безпосередній близькості від цього об'єкта. Місто Купар існував до XV століття, на його місці знайшли велику кількість артефактів різних епох: монет, металевих виробів, зброї. Останні дослідження показують, що люди жили на цій території і значно раніше.

За словами Риса, відкриття вже розцінено як археологічна знахідка національного значення. При розкопках вчені також виявили безліч предметів, що належать до різних епох.

Результати виконаної роботи будуть представлені на безкоштовному семінарі в четвер, 31 січня, у County Buildings, Купар.

Перші свідчення зародження традиції використання вогню в поховальній практиці зафіксовані археологами в епоху середнього палеоліту.

В мезоліті, енеоліті, неоліті та бронзовому столітті в окремих культурах, поряд з трупопопокладенням, стали практикувати кремацію. В ранньому залізному столітті кремація поширюється повсюдно, часом як домінуючий над трупопокладенням обряд.

Нагадаємо, у Шотландії під час генерального прибирання в хімічній лабораторії Університету Сент-Ендрюс натрапили на друкований примірник періодичної таблиці Менделєєва, який вважається найстарішим з усіх збережених у світі на сьогоднішній день.

Як повідомляв портал "Знай.uа", в Рогатині на Івано-Франківщині, місцеві жителі передали виявлений у лісі повстанський архів для подальшого вивчення в Національний музей-меморіал “Тюрма на Лонцького”.

Також "Знай.uа" писав, дослідники Інституту археології Варшавського університету відкрили багатющу доісторичну гробницю в Польщі розташованих на схід від Вісли.