Кришталева — печера, геологічна пам'ятка природи загальнодержавного значення в Україні. Розташована при південно-західній околиці села Кривче Борщівського району Тернопільської області.

Назву "Кришталева" печера отримала завдяки кристалам гіпсу білого, кремового та рожево-бурштинового кольору, що покриває місцями її стіни.

Як вважають історики, печеру знайшов монах єзуїтського ордену Габріель Жанжинський (1664—1737). У виданій ним у 1721 році книзі "Натуральна історія королівська Польського" вона вперше згадується.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Кришталеву печеру досліджували протягом ХІХ і на початку ХХ століть. У 1961—1971 роках спелеологи детально вивчили її і зробили картування. Досліджена довжина становить 23 км.

Але для недосвідчених туристів доступні лише 3 км. Та повірте ці кришталеві галереї вражають вже з перших кроків. Температура тут не перевищує 10 градусів, а вологість коливається в межах 90-100%.

Відомо, цій печері 20 мільйонів років, вона належить ще до епохи міоцену.

Епоха характерна активним горотворенням. Відклади, що утворилися, становлять міоценовий відділ. В Україні вони поширені в Передкарпатті, Закарпатті, на Волино-Подільській плиті, Причорноморській западині та в Криму.

У Кришталевій було знайдено рештки різноманітних тварин та рослин. Тут щороку проводяться змагання зі спелеоорієнтування та розвідувальні роботи, що відкривають нові ходи та зали.

А ще у цій печері дуже легко дихати через лікувальні властивості тутешнього повітря.

Особливістю печери є те, що в ній підвищена іонізація повітря і води, абсолютна відсутність патогенних організмів, а недавно виявлено мінеральний болотний мул і воду. Усе це робить "Кришталеву" найперспективнішим об'єктом для лікувальних та рекреаційних цілей.

Нагадаємо, народний художник України, пейзажист з міста Вінниця Володимир Козюк поділився з українцями рідкісними історичними листівками. Володимир почав колекціонувати листівки ще з 1992 року. І сьогодні, дякуючи його хобі, кожен зможе побачити як виглядала Україна у 19 та 20 столітті.

Як повідомляв портал "Знай.uа", це найдивовижніші пам’ятки української архітектури, які дійшли до наших днів.

Також "Знай.uа" писав, Інженер Януш Вітвіцький створив унікальну реконструкцію Львова. Близько 10 років творець історичної пам'ятки готував плани і креслення міста. Завдяки виконаній роботі ми можемо своїми очима побачити Львів 1772 року.