Ще у 2016 році світ приголомшила новина про сенсаційну знахідку – на Канарських островах, а саме на Тенеріфе були знайдені мумії справжніх велетнів.

В тому ж такі році іспанскі вчені повідомили, що гігантів ретельно досліджують, проводиться 3D сканування представника прадавнього народу гуанчі – аборигенів, які жили на Канарських островах.

Сканер, який має низький рівень випромінювання, але дуже високу роздільну здатність, дозволяє рентгенівським променям проникати крізь об’єкт і всього за один прийом отримує величезну кількість інформації.

Сама мумія для дослідження була надана Національним археологічним музеєм у Мадриді. Використовуючи технологію сканування, експерти сподіваються дізнатися більше про те, як жили люди, що їх вбивало, і про ті похоронні ритуали, які вони пройшли, коли були поховані.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Для пенсіонерів буде більше грошей у квітні
Показати ще

Мумії були обережно доставлені в Університетську клініку Квіронсалуд Мадрид (HUQSM), єдина установа з новітніми технологіями сканування. В рамках цього процесу мумії були відскановані і готові до вивчення групою лікарів, в яку входили Вісенте Мартінес де Вега, Хав’єр Карраскосо і Сільвія Бадільо Родрігес, Кармен Перес Ді, Терези Гомес Еспіноса і Естер Понс.

Групу супроводжували під час дослідження мумій знімальна група національного каналу RTVE.

Але пройшло вже кілька років, а ніякої інформації про цих мумій і результати досліджень не публікувалося. І це вже таємниця історії. Що намагаються приховати науковці від людства? Чому аборигени острова Тенеріфе були Велетнями?

Якщо поглибитися в історію можна дещо дізнатися про таємничих Гуанчі з острова Гомера.

Малюнок з "Опису та історії віддаленого королівства Канарського" Леонардо Торріані, 1592 рік

Судячи з малюнків сучасників, які ще застали живих Гуанчі, якось вони не дуже схожі на звичний образ "тубільців і аборигенів". Походження гуанчі вченим невідомо. Але збереглися деякі відомості про їх зовнішність та життя.

На півночі Тенеріфе жили люди з темно-русявим волоссям, а південніше — брюнети. За повідомленнями іспанських та інших завойовників, в XV столітті острів Тенеріфе населяли світлошкірі люди європеоїдного типу, серед яких зустрічалися люди з сірими і синіми очима і з каштановим або рудим волоссям.

Французький нормандець Жан де Бетанкур докладно описав дивну мову гуанчі, які нібито могли розуміти мову одноплемінників, не вимовляючи ні звуку і тільки ворушачи губами, а також перемовлятися свистом на відстані до 15 кілометрів. Зараз висуваються гіпотези про їх зв’язок з античним міфом про Атлантиду. Може гуанчі це і є представники зниклої цивілізації.

Нагадаємо, у Шотландії під час генерального прибирання в хімічній лабораторії Університету Сент-Ендрюс натрапили на друкований примірник періодичної таблиці Менделєєва, який вважається найстарішим з усіх збережених у світі на сьогоднішній день.

Як повідомляв портал "Знай.uа", в Рогатині на Івано-Франківщині, місцеві жителі передали виявлений у лісі повстанський архів для подальшого вивчення в Національний музей-меморіал “Тюрма на Лонцького”.

Також "Знай.uа" писав, дослідники Інституту археології Варшавського університету відкрили багатющу доісторичну гробницю в Польщі розташованих на схід від Вісли.