Одна з головних загадок людства – єгипетський Сфінкс, або Великий Сфінкс Гізи. Археологи впевнені, що звели його люди, але хто і коли не можуть чітко відповісти досі.

Хтось запевняє, ніби Сфінкс став монументом божества, про яке не збереглося відомостей. Інші впевнені, що справа не обійшлася без втручання інопланетян.

Неймовірно, як стародавнім єгиптянам вдалося звести такий монумент. Масивна, висока фігура Сфінкса офіційно є найбільшою у світі.

Пам'ятник, за свою довгу історію, змінив величезну кількість назв. Приблизно в 1400 році до нашої ери у статуї було ім'я – "Монумент великого Хепрі". Потім з'явилася назва "Горем-Акхет", а самі єгиптяни називають його "balhib" або "bilhaw".

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень
Показати ще

Сфінкс встиг потонути в пісках. Пустеля намагалася поглинути його і людям довелося докласти чимало зусиль, щоб відвоювати у планети величний артефакт.

Археологи досі ламають голову над тим, хто наказав звести Сфінкса. Вважається, що пам'ятник був побудований під час правління Хафра, четвертої династії Старого Королівства ще в 2500 році до нашої ери. Однак, кілька ознак дозволяють припустити, що монумент набагато старше.

За легендою, фараон Тутмос заснув у лап сфінкса і пережив релігійне одкровення. З цього моменту Сфінкс став предметом культу, який живий і сьогодні.

Хто б не почав будівництво, закінчити задум він не встиг. Американський археолог, Марк Леннер, знайшов поруч приховану печеру, де зберігалися великі камені та інструменти. Судячи з усього, сфінкс повинен був стати лише центральною фігурою величезного скульптурного полотна.

У Сфінкса була борода. Її осколок і зараз зберігається в Британському музеї. Однак, деякі експерти вважають, що борода не була оригінальною частиною пам'ятника і з'явилася пізніше. Швидше за все, її наказав додати до статуї Тутмос IV під час реконструкції.

Судячи з історичних документів, відповідальність за псування великої статуї несе благочестивий суфійський мусульманин Мухаммад Саим аль-Дах: таким чином він намагався зменшити релігійне значення сфінкса.

До речі, спочатку сфінкс був різнобарвним. Поблизу ще помітні крихітні краплі фарби червоного кольору на обличчі, а на тілі розводи синього і жовтого. Експерти припускають, що оригінальний образ був продуманий як раз таки в яскравих тонах.

Нагадаємо, археологи натрапили в пустелі на загадкову істоту з головою людини.

Як повідомляв портал "Знай.uа", ці 5 найважливіших археологічних відкриттів змусили переглянути історію.

Також "Знай.uа" писав, як єгипетський фараон поїхав розважатися у Францію з новим паспортом.