Нові технології розкривають людству білі плями історії. Вчені часто реконструюють зовнішній вигляд людей, які жили у минулому.

Так, сьогодні можна побачити, як виглядала "молода леді" з гробниці в Долині Царів, сучасник Тутмоса III, шотландський король Роберт Брюс і шотландець, жорстоко вбитий приблизно 1400 років тому.

До 150-річчя відкриття кісток кроманьйонця Cro-Magnon 1 група дослідників під керівництвом антрополога Філіпа Шарльє (Philippe Charlier) заново вивчила його останки.

Обличчя кроманьйонця Cro-Magnon 1, найімовірніше, було покрито шишками, включаючи одну, особливо велику, на лобі. Дослідники вважають, що це були доброякісні пухлини.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Про це йдеться в статті в журналі Lancet, передає Хвиля.

Відомо, що за винятком зубів, череп повністю зберігся, однак на правої лобової кістки спостерігалося кругле поліциклічну остеолиітичну поразку.

Серед причин його виникнення дослідники називали рахіт, актіномікоз, гістіоцитоз X, а також посмертне зміна тканин під впливом грунту. Однак, пізніше вчені запропонували новий діагноз.

Поразка вивчили методом медичної комп'ютерної томографії (КТ) і мікро-КТ.

Аналіз показав часткову резорбцію (розсмоктування кісткової тканини) зовнішньої кортикальної кістки і відсутність периферичного склерозу в плоскій кістковій пластинці, що виключає злоякісне переродження.

Як вважають дослідники, ознаки вказують на невриному — пухлину, що росте з шванівських клітин — яка розвинулася на тлі нейрофіброматозу першого типу.

Сьогодні це найпоширеніше спадкове захворювання, прийнятне до виникнення пухлин у людини.

На основі нового діагнозу дослідники відтворили зовнішній вигляд кроманьйонця. На його обличчі показані численні освіти, включаючи велику гулю на лобі і невеликі пухлини у рота, носа і очей.

Зазначимо, череп стародавнього кроманьйонця був виявлений в 1868 році в печері неподалік від села Ліс-Эзи на південно-заході Франції. Рештки датуються періодом близько 28 тисяч років до нашої ери і належать дорослому чоловікові, який, імовірно, помер у віці 50 років.

Нагадаємо, археологам вдалося виявити стародавній "олівець" — шматочок гематиту, який був оброблений 45-50 тисяч років тому. Артефакт знайшли в Денисовій печері.

Як повідомляв портал "Знай.uа", фахівці заявляють, що Кам'яного століття, могли навмисне відрізати собі пальці під час певних релігійних ритуалів. До всього іншого, під час церемонії вони могли вживати психотропні речовини, які розширюють свідомість.

Також "Знай.uа" писав, учені з Великобританії провели масштабне дослідження, в результаті якого довели, що наш сон сильно відрізняється від сну древніх людей. Наукові фахівці розповіли, хто спить "солодше".