Нещодавно дослідники з'ясували, що на території Великобританії пивоварінням займалися ще в Залізному столітті. Докази цьому дослідники знайшли під час будівництва нової дороги між Кембриджем і Гантингдоном. Про це повідомляє видання Daily Mail.

Так, під час розкопок групі археологів вдалося виявити залишки пивоварні, яка існувала в 400-му році до нашої ери.

Як повідомляє вчений Стів Шерлок, знахідка, ймовірно, є найстарішим фізичним доказом виробництва пива на території Великобританії.

Дослідники вивчили невелику частину знайденого обгорілого речовини і прийшли до висновку, що воно утворилося у час процесу ферментації.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

"Виявилося, що пориста структура цих елементів дуже схожа на хліб. Однак мікроскопічне обстеження показало, що це залишки саме пивного виробництва. Є великі частинки подрібненого зерна, але відсутній борошно", - заявила археолог Лара Гонзалес.

Вона сподівається, що подальший аналіз процесу броварного бродіння покаже більше.

Докази того, що місцеві жителі мали смак до каші і хліба, також були виявлені під час робіт з модернізації 21-мильного (34 км) відрізка дороги.

Експерт з пива Роджер Протц (Roger Protz), колишній редактор "Кампанії за гарне пиво" справжнього елю, сказав:

"Східна Англія завжди мала велике значення для пивоваріння завдяки якості вирощуваного там ячменю. Він відомий як морський ячмінь і цінується у всьому світі. Коли римляни вторглися до Англії, вони виявили, що місцеві племена варять пиво типу курмі".

Він сказав, що це, ймовірно, було зроблено із зерна, і що хміль не використовувався у Великобританії до 15-го століття.

Як інформує видання, вважається, що примітивні культури Месопотанії могли варити солодові відходи ячменю ще в 10 000 р. до н. е., але про них нічого не відомо.

Раніше найстаріші сліди пивоваріння у світі були знайдені в Китаї, їх вік 9 тис. років. Цей стародавній напій був виготовлений з використанням плодів глоду, китайського дикого винограду, рису і меду і є найстарішим відомим ферментованим напоєм в історії - навіть старше, ніж вино.

У Єгипті пиво почали варити ще за 5 тис. років до нашої ери. Вони варили такі речі, як фініки, гранати та інші місцеві трави.

Експерти тепер знайшли докази пивоваріння у Греції під час бронзового століття.

Нагадаємо, як напій з Азії змінив життя європейців.

Як повідомляв портал "Знай.uа", деякі продукти наших предків ми вирощуємо і вживаємо досі. Їх історія нараховує десятки тисяч років.

Також "Знай.uа" писав, коли люди почали використовувати одну з найдорожчих прянощів у світі.