12 лютого 1939 року відбулися вибори до Сойму Карпатської України. Ці вибори до були найважливішим етапом у становленні автономії Карпатської України та закріпленні її державно-правового статусу у складі федеративної Чехо-Словацької республіки. Вони стали підґрунтям для проголошення державної самостійності краю у березні 1939 року. Вперше в своїй історії населення Закарпаття мало можливість на демократичній основі заявити про свою державно-політичну орієнтацію.

Як відомо, після розпаду Австро-Угорської імперії, Закарпаття, яке входило до її складу, відійшло до Чехословацької республіки.

У жовтні 1938 року празький парламент ухвалив конституційний закон про автономію Карпатської України, після чого Чехо-Словаччина перетворювалася на федеративну державу чехів, словаків і карпатських українців. До влади автономної Карпатської України прийшов уряд, очолюваний Августином Волошиним. З його ініціативи була утворена політична організація закарпатського населення – Українське національне об'єднання (УНО), яка мала на меті створення суверенної держави.

Напередодні виборів партія провела велику пропагандистську роботу серед населення, до якої були активно залучені також члени Карпатської Січі, хустський театр «Нова сцена» та «Просвіта». Уряд докладав чимало зусиль, щоб за короткий час переконати населення у необхідності голосувати за УНО, хоча конкурентної політичної партії на цих виборах не було, а самі вибори відбувалися на безальтернативній основі.

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами" Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Зрештою, у неділю, 12 лютого 1939 року пройшли вибори до Сойму. Сам день виборів був досить спокійним. Більшість населення після недільної літургії на заклик священиків пішла на виборчі дільниці для волевиявлення. У підсумку партія УНО набрала 92,4% голосів виборців.

Попри свою безальтернативність, вибори стали своєрідним референдумом для населення краю, яке вперше вільно висловило волю щодо своєї національно-державної орієнтації.

Вже через місяць, в ніч з 14 на 15 березня, в умовах окупації Закарпаття Угорщиною, Сойм прийняв історичне рішення: проголосив самостійну Карпатську Україну. Тоді ж парламентом була прийнята конституція, яка визначила назву держави - Карпатська Україна, державний устрій - президентська республіка, державну мову - українська. Водночас були визначені Державний герб (ведмідь на лівому червоному півполі й чотири сині та три жовті смуги у правому півполі та тризуб з хрестом на середньому зубі), Державний прапор - жовто-блакитний стяг і Гімн - пісня «Ще не вмерла Україна». Президентом Карпатської України було обрано Августина Волошина.

Однак, 18 березня 1939 року угорські війська повністю окупували Карпатську Україну, яка, як незалежна країна, проіснувала лише кілька днів.