Якщо в стародавньому Єгипті використовували процес муміфікації, щоб зберегти тіла і запобігти їх розкладанню. То в Азії мумії зберігаються випадково — завдяки тому, що людей ховали в "потрібному місці", де навколишнє середовище виступало в ролі консерванту.

Можливо, ім'я цієї жінки загубилося б у часі, якби після смерті її не муміфікували. Тіло китаянки дивним чином збереглося через 2100 років після її смерті, і сьогодні над загадкою мумії Леді Дай ламають голови багато вчених.

Відомо, що її звали Синь Чжуй, китайська матрона жила у часи династії Хань приблизно з 206 р. до н. е. по 220 р. до н. е. і була дружиною маркіза Дай. Її могила була знайдена в 1971 році всередині пагорба Мавандуй, розташованого в китайській провінції Хунань.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

На 12-тиметрової глибині знаходилася гробниця у вигляді перевернутої піраміди. У ній виявили 4 саркофага, акуратно вкладені один в одного.

В одному з них лежала загорнута в шовк мумія жінки. Що незвично, тіло буквально плавало в якійсь жовтій рідині, яка після розкриття труни відразу безслідно зникла.

Леді Дай (Синь Чжуй) є однією з найкраще збережених мумій у світі. І хоча її обличчя виглядає набряклим і сильно деформованим, шкіра мумії все ще м'яка на дотик, немає ніяких ознак зморщування і судом, а руки й ноги все ще можуть згинатися.

Також були збережені внутрішні органи, а в венах все ще залишається кров. Якимось неймовірним чином у мумії залишилися навіть вії та волосся.

Розтин тіла показав, що Синь Чжуй страждала від болю в спині, високого кров'яного тиску, закупорки артерій, каменів в жовчному міхурі, цукрового діабету, захворювання печінки і надмірної ваги. Крім того, у неї було сильно пошкоджено серце.

Спеціалісти з'ясували, що Синь Чжуй померла від серцевого нападу у віці 50 років. Аристократка вела досить нездоровий спосіб життя: їла жирну їжу і дуже мало рухалася.

Тому не дивно, що леді Дай була гладкою, але навіть це, як не дивно, не стало причиною розкладання тіла. Передбачається прижиттєва вага 120—140 кг при зрості 150—152 см. У Синь Чжуй були проблеми з хребтом, в кишечнику виявлені стрічкові черв'яки.

Її останньою їжею була диня. За іронією долі, її гробниця зберігає колосальний обсяг книг про здоров'я, благополуччя і довголіття. На табличках з висіченими китайськими ієрогліфами нанесені рецепти традиційних китайських ліків для лікування головного болю, паралічу, астми, сексуальних та інших проблем зі здоров'ям.

Досі залишається таємницею, як тіло леді Дай боролося з розкладанням, оскільки більшість похованих в подібних ізольованих середовищах тіл не збереглися до наших днів.

Нагадаємо, вчені відтворили обличчя древньої Клеопатри з Перу.

Як повідомляв портал "Знай.uа", перелякана мумія Помпеї розповіла вченим про останні години свого життя.

Також "Знай.uа" писав, через 300 років свята відкрила очі.