Ніколас Фламель народився в 1330 році у Франції. Він жив у Парижі і заробляв торгівлею книг.

Символічно, що Ніколас з грецької означає "переможець каменю", а прізвище Фламель походить від латинського Flamma, тобто "полум'я".

Всі знали його як добру і щедру людину, пізніше навіть вулицю назвали його ім'ям. Але крім його дружини Парнелль ніхто не здогадувався про щирі прагнення Ніколаса Фламеля – він шукав філософський камінь!

Філософський камінь – це магічна речовина, створена жерцями Стародавнього Єгипту. Кажуть, що він здатний перетворити будь-який метал на золото. Крім цього, філософський камінь є основним компонентом еліксиру вічної молодості й безсмертя. Володіння їм забезпечить власнику довге життя у здоровому тілі і незліченні багатства.

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

У щоденниках Фламеля є такий запис:

"Одного разу вночі до мене прийшов ангел з книгою в руках. Він простягнув мені книгу і сказав: "Візьми її. Спочатку ти нічого не зможеш в ній зрозуміти, ні ти, ніхто інший. Але одного разу ти побачиш в ній те, що не зможе побачити жодна людина". Я простягнув руку, щоб узяти книгу, але видіння зникло".

Через кілька днів в книжкову крамницю Фламеля зайшов дивний жебрак зі згортком, де, як він пояснив, був старий рукопис. Фламель привітав його, як будь-якого іншого покупця, і запропонував продати йому рукопис. Коли жебрак розгорнув згорток, Фламель побачив ту саму книгу, яку простягав йому ангел.

Рідкісна, дуже старовинна і об'ємна книга була зроблена не з паперу чи пергаменту, а з чудових платівок кори, знятої з молодих дерев. Чуття колекціонера підказало Ніколасу, що вона стоїть тієї солідної суми, яку за неї запросив жебрак — два флоріна.

Майбутньому алхімікові вдалося лише встановити назву стародавнього манускрипту - "Книга єврея Аврама", — написаного "Авраамом, патріархом, євреєм, князем, філософом, левітом, каббалістом і магом, жерцем і астрологом".

А от прочитати трактат виявилося неможливо — він був написаний древнеиудейскими символами, не веденими нікому в Парижі. Наполегливі пошуки тривали 20 років.

У 1382 р. Фламель раптово розбагатів; згодом виник міф про те, що йому нібито вдалося розкрити секрет філософського каменю. У старості Фламель багато займався меценатством, фінансував будівництво каплиць і лікарень.

У 1417 р., коли Нікола Фламель помер, пройшов слух, що він обдурив смерть з допомогою філософського каменя, інсценував свою смерть і похорон, а сам подався в Центральну Азію, можливо в Тибет, в таємничу країну Шамбалу.

У XVIII і XIX століттях періодично з'являлися твердження, ніби Фламеля з дружиною бачили в різних містах і країнах. Легенда про безсмертя Ніколаса Фламеля і Перенелль неодноразово згадується в художній літературі.

Надгробний камінь з могили Фламеля

Надгробок французького алхіміка і його дружини Пернелл існував у паризькій церкві Невинних ще в XVI ст. Коли могилу алхіміка розкрили, то вона виявилася порожньою.

Нагадаємо, найцікавіші факти про життя Данте Аліг'єрі.

Раніше портал "Знай.uа", повідомляв, цікаві особливості були і у нідерландського філософа-раціоналіста Бенедикта Спінози.

Також "Знай.uа" писав, чому в давнину скрипалів наділяли темними силами.