На території Гібралтару міжнародній групі дослідників вдалося знайти відбиток ноги юного неандертальця. Якщо підтвердиться, що дійсно слід належить неандертальцеві, то південь Піренейського півострова стане другим місцем, де є такі сліди. Про це повідомляє Хвиля.

Слід належить молодій людині, можливо неандертальцеві, залишений приблизно 29 тис. років тому.

В цей період неандертальці жили в печері Горама на південно-сході Гібралтару. Вона відома як останнє місце, населене неандертальцями.

На піску чітко видно двосантиметровий проміжок між першим і другим пальцем, як і в інших неандертальців. Зростання залишив слід неандертальця, імовірно, був близько 125 см.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Відомо, що Гібралтар був вперше заселений більше 50 тис. років тому неандертальцями і, можливо, є одним з останніх місць, де вони мешкали.

Так як під час останнього льодовикового періоду на території Гібралтару ще не було сучасних людей, неандертальцям не доводилося конкурувати з ними за їжу і ресурси, що і дозволило їм протриматися так довго.

Якщо вдасться підтвердити, що слід дійсно належить неандертальцеві, Каталан Бей стане другим відомим місцем, де є відбитки ніг неандертальця. Перше — печера Вартроп в Румунії.

"Це видатне дослідження, і воно дає нам неймовірне уявлення про дику природу Гібралтару в минулому. Ми всі повинні скористатися моментом, щоб уявити собі сцену, коли ці тварини йшли нашим ландшафтом. Це допомагає нам зрозуміти важливість турботи про нашу спадщину. Я вітаю дослідницьку групу з відкриттям цього захоплюючого, прихованого свідоцтва минулого Гиблартарської скелі", — говорить міністр з питань спадщини Джон Кортес.

За словами Брюса Латімер, палеонтолога з Університету Кейс Вестерн Резерв в США, який працював ще з першими знайденими відбитками, ступні афарских австралопітеків не мали принципових відмінностей зі ступнями людей, які жили нижче.

Нагадаємо, дослідники довели, що неандертальці могли за допомогою своїх копій вбивати дрібних і середніх тварин.

Як повідомляв портал "Знай.uа", поблизу покинутого будинку знайшли скелет людини.

Також "Знай.uа" писав, антропологи показали, як виглядав стародавній кроманьйонець.