Артефакти, знайдені вченими, свідчать про те, що людина любила покращувати свою зовнішність ще з незапам'ятних часів. А першою цивілізацією, яка підняла індустрію краси на високий рівень, стала цивілізація стародавніх єгиптян.

Ми розповімо про 5 професій у сфері краси, які процвітали в Стародавньому Єгипті.

Косметологи (виробники косметики)

Першими, хто готував і використовував косметику були жерці. Вона потрібна була, в основному, для священних ритуалів, Пізніше розфарбовувати обличчя подібно жерцям стали фараони.

Хіміки виготовляли зелену малахитову пудру, рум'яна для губ і щік з червоної вохри (окислене залізо), перламутрову світловідбиваючу пудру, яка вирівнює колір обличчя і різного роду засоби для виведення пігментних плям, тонусу шкіри і так далі.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Екзотичний натуральний компонент, який використовували древні єгиптяни, це крокодилячі фекалії, з яких виготовлялася біла пудра для обличчя.

Але не варто відразу кривиться і фукати. У фекаліях крокодилів, як і у багатьох хижаків, було багато крейди з кісток спожитих ними тварин. Спекотне єгипетське сонце випалювало з фекалій всі органічні м'які частини і заодно всі бактерії, і залишалася тільки крейда, без запаху.

Згодом макіяж придбав загальну популярність.

Наприклад, підводкою для очей користувалися буквально всі, починаючи з рибалок та інших не найбагатших робітників.

Все тому, що підводку виготовляли зі сполук свинцю, вона не тільки робила очі виразними, але і, щільно закриваючи слизову антибактеріальною плівкою.

Відомий випадок, коли будівельники пірамід збунтувалися через те, що їм вчасно не підвезли підводку для очей і вони ризикували на роботі зором.

Масажисти

Стародавні єгиптяни вважали важливою складовою краси гарну поставу і гнучкість спини, рук і ніг. Тому масажист як слід розробляв руки і ноги, щоб вони зберігали гарну рухливість. Збереглося чимало зображень масажистів за роботою.

Вважалося, що масаж треба починати з грудей і живота, потім добиратися до спини і закінчувати боками. В обов'язковий комплекс відвідування лазні входив масаж спини.

На руках розробляли не тільки плечі, лікті і кисті, але і кожен палець окремо; те ж робили і зі стопами.

Під час масажу, як правило, входили засоби для поліпшення кровообігу і для краси шкіри, а заодно і просто ароматні масла — щоб шкіра потім довго розповсюджувала приємний запах.

Цирульники і перукарі

У зв'язку з тим, що в ті далекі часи єгиптяни начисто збривали волосся, цінувалися умільці депіляції, гоління бороди і скальпа і виробники перук.

Єгиптяни використовували дуже багато різних засобів для видалення волосся: випалювали їх хімічними засобами, здирали цукрових карамеллю, але найчистішим вважалося вищипування волосся. Навіть з самих волосистих частин тіла.

Цінувалася в них не тільки точність і швидкість, але і фізична сила: потрібно утримувати клієнта, який звивається від болю.

Стародавні єгиптяни цінували пишні зачіски. Перуки для таких зачісок виготовлялися не тільки з людського волосся: до них, для обсягу і фактури, додавали шерсть тварин, рослинних волокон і просто ниток. Довгий час перуки були натурального чорного кольору, і вже дуже пізно придбали популярність волосся яскравих кольорів: блакитні, оранжеві, жовті.

Простолюдини, намагаючись добитися ефекту перуки, боролися з облисінням, підфарбовували сивіюче волосся і закріплювали форму волосся красивою, округлою, за допомогою воску.

У Стародавньому Єгипті були свої уявлення про ідеальну форму брів. Найлегше було видалити рідні брови і намалювати чорною фарбою. При цьому малювати доводилося дуже товсто: крім форми, цінувалася густота. Але, можливо, зайві волоски просто вищипувалися, а основна маса брів підфарбовувалася і підводилася жирніше.

Пластичні хірурги

Мало кому відомо, але Древній Єгипет знав пластичну хірургію. Жерці відпрацьовували техніку на понівечених в битві полонених, відновлюючи їм форму носа, губ і вух.

В результаті стародавні єгиптяни навчилися не тільки ринопластиці, але і усуненню вроджених дефектів, начебто заячої губи.

Хранителі шкіри фараона

Раби, що супроводжували фараона, повинні були дбати про збереження його величної краси. Захищали від сонця парасольками і від доріжок поту на обличчі — опахалами, що розганяє спеку. І ще раби намазувалися медом, щоб комахи воліли кусати саме їх, а шкіра фараона, таким чином, залишалася гладкою і неушкодженою.

Нагадаємо, стародавні секрети єгипетської цариці, які зроблять ваше тіло ідеальним.

Як повідомляв портал "Знай.uа", ці факти зможуть здивувати найдосвідченішого "знайку" історії стародавнього Єгипту.

Також "Знай.uа" писав, про магічні секрети краси Клеопатри, якими користуються і в наші дні.