Мистецтво в Римі грало зовсім іншу роль, ніж у Греції, в якій воно було нерозривно пов'язано з життям. Грецькі живописці, скульптори, архітектори, філософи і поети самі творили історію.

У Стародавньому Римі це завдання виконували правителі міст, полководці, правники, промовці. Їх імена вписані в аннали історії, а от імена римських живописців і скульпторів до нас не дійшли, хоча вони були такі ж талановиті, як і грецькі.

В 3-4 століттях н. е. в пізній Римській імперії з'явилася мода на вид мистецтва - хрисографія.
Живописці малювали сусальним золотом по склу (і прикривали це зверху другим склом, сплавляючи їх). Дуже часто це робилося на денцях питних склянок, і зазвичай це були портретні зображення, мабуть, того, кому робився подарунок. Подібним чином створювалися і медальйони. Також златописець-хрисограф прописував окремі слова та імена золотом.

Найзнаменитіший медальйон з Брешії (вважався портретом Галли Плакидии), 3-й століття, 6 см в діаметрі.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Медальйон з Брешії в середні століття був вмонтований в "Хрест св. Дезидерія", так і зберігся.

Медальйон з Ареццо, 200-250 рр., 4,4 см

Дуже тонкі лінії вражають. Як художники тих часів змогли виконати таку копітку роботу.

У римській традиції було зображення юнаків і жінок світлими кольорами, а людей похилого віку та атлетів - темно-коричневими відтінками.

Однак еволюцію римського живописного портрета не можна простежити подібно скульптурному. Живописних портретів збереглося небагато.

Нагадаємо, стародавній Рим прославився сильними воїнами, величною архітектурою, геніальними мислителями і справедливим законом. Але поряд з гуманістичними догмами все ж затесалися немислимі, за сучасними мірками правила і заборони.

Як повідомляв портал "Знай.uа", на території сучасного Іраку десятки років тому група археологів під час розкопок міста Ашшур виявила загадкові глиняні таблички віком 2 700 років. Однак, тільки зараз, з допомогою сучасних технологій, вченим вдалося розшифрувати тексти.

Також "Знай.uа" писав, у 1980 році археологам вдалося виявити давньогрецьке плаття і зразки тканини. Однак, виставили його на огляд лише зараз. Експозиція демонструється в Національному археологічному музеї в Афінах.