Микола Коперник - автор геліоцентричної моделі світу, яка вважалася єрессю для його часу, але змінила наше уявлення про всю світобудову. До цього центром всесвіту, за Птолемеєм, вважалася Земля.

Коперник народився в польському місті Торунь. З 16 років після смерті обох батьків ним займався дядько Лукаш Ватценроде - священнослужитель місцевої єпархії. Дядько дбав про освіту своїх вихованців, і Микола зі старшим братом Андрієм вступили в Ягеллонський університет у Кракові. Паралельно вивчаючи математику, медицину і богослов'я, юний Коперник захопився астрономією.

Згодом, в Болоньї, де він продовжив свою освіту, працював з видатним італійським астрономом Доменіко Новара. Щоб далі вчитися, Коперник повинен був забезпечити себе матеріально, тому його дядько, який на той час вже став єпископом, заочно влаштував племінника каноніком в єпархії Вармії в місті Фромборк. Виконувати свої обов'язки Микола почне трохи пізніше, а поки він ще їде вчитися в Падуанський університет. Тут він отримав свій перший диплом і ступінь доктора канонічного права. Миколі тоді було вже 33 роки.

Після смерті дядька Коперник переїжджає в Фромборк, містечко на березі Вісли, де весь цей час заочно був каноніком. Саме тут пройдуть роки його плідних досліджень неба. Для цього він оселився в одній з башт фортеці, яка оточувала Фромборкського собор. Звідси було добре видно небесний звід - ідеальне місце для обсерваторії.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

У Фромборці астроном почав документувати свої спостереження і склав першу роботу "Маленький коментар", де був ескіз з Сонцем, навколо якого оберталися всі планети. А навколо Землі обертався Місяць.

Коли нова астрономічна система чітко постала в його свідомості, Микола взявся за книгу, в якій вирішив описати іншу модель світу. Секрету зі своїх спостережень він не робив, ділився ними з друзями, серед яких було багато однодумців.

До 1530 року Микола завершив свою першу велику працю "Про обертання небесних сфер". У цій роботі він припускав, що Земля протягом одного дня робить оборот навколо своєї осі, а протягом року навколо Сонця. Для того часу це була неймовірно фантастична ідея. До цього всі вважали нерухому Землю центром Всесвіту, навколо якої обертаються зірки, планети і Сонце.

Європоюшвидко поширилася звістка про нового видатного астронома. Гонінь За Коперником через запропоновану ним концепцію спочатку не було. По-перше, свої ідеї Микола сформулював дуже обережно. По-друге, церковні отці ще довгий час самі не могли вирішити, чи вважати геліоцентричну модель світу єрессю. Тому що Копернику пощастило більше, ніж його послідовникам Галілео Галілею і Джордано Бруно.

Опублікувати свою книгу Коперник не поспішав, оскільки за своєю природою був перфекціоністом, і вважав, що треба свої спостереження кілька разів перевірити ще раз. В цілому він працював над книгою сорок років, вносив зміни, корективи та уточнення, займався підготовкою нових розрахункових астрономічних таблиць.

Головну працю вченого видали в 1543 році, але він так і не дізнався про це, тому що вже знаходився в комі на смертному одрі. Деякі деталі цієї теорії в майбутньому виправив і допрацював німецький астроном Йоганн Кеплер.

Особисте життя

Миколі було вже за п'ятдесят років, коли він вперше по-справжньому закохався. У 1528 році він познайомився з юною дівчиною Анною, вона була дочкою його хорошого друга Матца Шилінга, який працював різьбярем по металу. Анна і Микола зустрілися в рідному місті Коперника - Торуні.

Оскільки він був католицьким священнослужителем, то мати зв'язку з жінками і одружитися Миколі заборонялося. Тоді він поселив дівчину в своєму будинку, як далеку родичку і економку. Але незабаром Анна була змушена виїхати з дому вченого, тому що новий єпископ чітко і ясно пояснив своєму підлеглому, що церква подібних дій не вітає.

Хвороба і смерть

У 1542 році Копернику стало значно гірше, повністю паралізувало праву сторону. У березні 1543 року він впав у стан коми і знаходився в ньому до самої смерті. 24 травня 1543 року в результаті інсульту серце великого вченого зупинилося.

Довгий час місце його поховання було невідомо. У 2005 році в місті Фромборк велися археологічні розкопки, в результаті яких були виявлені людські останки - кістки ніг і череп. Проведена спеціальними методами реконструкція черепа відповідала прикметами самого Коперника. Відомо, що у вченого було зламане перенісся, і був шрам над лівим оком, такі мітки знайшлися і на знайденому черепі. Експертизою було визначено і приналежність черепа чоловікові, який помер у віці сімдесяти років. Провели порівняльний ДНК-аналіз виявлених останків і волосся, знайдених раніше в одній з книг Коперника (цей раритет зберігався в бібліотеці шведського університету). В результаті було виявлено, що це дійсно останки великого вченого-астронома.

У 2010 році їх перепоховали в кафедральному соборі Фромборка. Дуже багато пам'ятників встановлено Копернику по всій Польщі, його ім'я носить університет в Торуні і міжнародний аеропорт в місті Вроцлава. На одному з монументів є підпис: "Зупинив Сонце – зрушив Землю".

Нагадаємо, Галілео Галілей відрікся від свого вчення про геліоцентричну систему світу.

Як повідомляв портал Знай.ua, Джордано Бруно спалили за те, що він не зрікся своїх ідей про нескінченність Всесвіту.

Також Знай.ua писав, грецький астроном Ератосфен першим обчислив радіус Землі