У мережі показали старовинні фотографії курортів Одеської області в 1930-х роках. В той час частина області була окупована Румунією, а сама Одеса на початку XX століття не могла похвалитися пляжами. Про це повідомляє "Фокус".

Першим громадським пляжем міста став "Ланжерон" на високому стрімкому березі. Тут працювали буфет, танцмайданчики, купальні, магазини.

В кінці XIX століття в Одесі починається черговий будівельний бум, в центральній частині міста зводиться велика кількість величних будівель, готелів, приватних будинків, більшість з яких стоять і сьогодні.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Цікаво, що в ті роки популярне місто Затока називалося Бугаз. До речі, досі збереглася залізнична станція з такою назвою.

На узбережжі будували курорти і санаторії. Чорноморські пляжі користувалися популярністю і не пустували.

Село Лебедівка Татарбунарського району на старих листівках пафосно іменується на німецький манер Bad Burnas (Курорт Бурнас).

Солоні грязі лиману і вуглецеві ванни допомагали лікувати захворювання внутрішніх органів, шкіри, опорно-рухового апарату.

До СРСР цю територію приєднали тільки в 1940 році.

У жовтні 1941 року Одеса стала "столицею" Трансністрії — новоствореної румунської провінції, до складу якої увійшли частини Одеської, Херсонської та Миколаївської областей.

Губернатором провінції був призначений професор юриспруденції Георге Алексяну, а міським головою Одеси — колишній офіцер царської армії Герман Пинтя.

Нагадаємо, у мережі показали старовинні ретро-листівки з французького курортного міста Віші. Курорт був відомий своїми мінеральними джерелами, багатими залізом. Вони витікали з підніжжя вулканічного Овернская гірського хребта.

Як повідомляв портал "Знай.uа", перші згадки про курорт Трускавець відноситься до 1469 року. Курорт заснували в 1827-му. Тоді побудували 8 ванн для мінеральної води. Перші хімічні аналізи води "Нафтуся" зробив у 1835-1836 роках львівський фармацевт Теодор Торосевич.

Також "Знай.uа" писав, колись найбільшим в Карпатах було озеро Шибене. У мережі показали старовинні знімки.