Здається, що про одну з найбільших морських катастроф — загибель лайнера "Титанік" — ми знаємо абсолютно все. Але досі продовжують спливати на поверхню факти, про які ви навряд чи навіть здогадувалися.

Гігантські габарити та зайві амбіції: що згубило лайнер?

Сталеві кріплення важили більше 1000 тонн. Щоб зробити 1 поворот керма, потрібно було запускати окремі двигуни. Загальна вага головних моторів перевищувала 700 тонн. Надмірно масивні деталі сприяли швидкому затопленню.

Оскільки лайнер вважався непотоплюваним йому дали ім'я давньогрецького бога Титана. Що досить іронічно й гнітюче. Так за зайві і необгрунтовані амбіції "Титанік" покарав своїх творців.

Популярні новини зараз
В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Шкодив природі

Забруднення від "Титаніка" становило 600 тонн вугілля на день. Паливо використовували для роботи парового двигуна - єдиного джерела для пересування такого гіганта. 170 робочих цілодобово підтримували полум'я. В море при цьому потрапляли кілька тисяч тонн чорного попелу.

Кілька цікавих заміток

- на борту пливло 12 собак. Врятуватися вдалося лише 3 - пекінес і 2 померанських шпіца.

- нещасний айсберг відколовся і став подорожувати океаном більше 2-х тисяч років тому.

- всі 30 механіків залишалися в машинному відділенні і підтримували роботу двигунів до останнього. Це дозволило врятуватися більшу кількість пасажирів.

- шеф-кухар одного з ресторанів зловживав алкоголем і завдяки цьому врятувався. Він терпів холод більш 2-х годин.

- остання пасажирка корабля-гіганта померла в 2009 році. Їй було 97 років. На момент аварії їй ледь виповнилося 3 місяці.

Зоряні пасажири

На борту перебували мільйонерка Маргарет Браун. Жінка прославилася знанням 5 мов і лихослів'ям на них. Маргарет допомагала рятувати людей, а пізніше організувала допомогу постраждалим (шукала теплі ковдри, складала списки загиблих, збирала гроші). До моменту прибуття "Карпатії" жінка зібрала вже 10 000 доларів.

Смерть у фраку

Бізнесмен Гуггенхайма врятував свою супутницю, а сам зустрів смерть у фраку. На пропозицію сісти в шлюпку, відповів:

"Ми одягнені у відповідності з положенням і готові померти як справжні джентльмени".

Нагадаємо, у Північній Ірландії в закладі Robinsons pub в Белфасті подружжю вдалося зняти примару із затонулого "Титаніка".

Як повідомляв портал "Знай.uа", цей британський лайнер заслужив звання найвпізнаванішого затонулого корабля у світі.

Також "Знай.uа" писав, що насправді означає сигнал "SOS".